Magazin
207 ogledov

Namigi za nakup preproge

preproga Shutterstock
Material, uporabnost, barva, vzorec in velikost so le nekateri dejavniki pri izbiri.

Nakup preproge naj ne bo impulzivno dejanje brez upoštevanja dinamike, ki jo bo vnesla v prostor, saj boste tedaj kaj hitro razočarani. Mogoče ste se že zagledali v katero, ki vam je še posebno všeč, toda pred nakupom razmislite, ali bo res ustrezen estetski in uporabni dodatek vašemu domu.

Na kaj je treba biti pozoren?

  • Umetne lažje vzdržujete. Ker so preproge iz umetnih vlaken, kot so akril, najlon in polipropilen, preprostejše za vzdrževanje ter odpornejše proti madežem in vodi, so običajno primernejše za prostore, v katerih se veliko zadržujete. Velika prednost je tudi cenovna dostopnost ob slogovni raznovrstnosti v primerjavi z naravnimi materiali, kot so volna, bombaž, lan, konoplja, kokos, juta in sisal.
  • Svetle povečajo prostor. Gotovo boste lažje preprogo prilagodili pohištvu kot obratno, zato izberite tako, ki bo po vzorcih in barvah skladna z obstoječim pohištvom. Če želite, da bo prostor videti zabavnejši in mladostnejši, izberite barvito, vzorčasto preprogo, na videz pa ga boste povečali s preprogo svetlih hladnih barv z vzorci. Tople in temne barve ustvarjajo intimno vzdušje.
  • Velikost za vsako sobo. V spalnici lahko uporabite dva predposteljnika, velika 80 x 150 centimetrov, ali eno veliko preprogo, veliko 150 x 240 centimetrov; v otroški sobi naj bo predposteljnik, velik 90 x 120 centimetrov, ki ga lahko postavite tudi na sredino sobe. Primerne so tudi preproge v obliki kvadrata (90 x 90 centimetrov).

Umetna od 80 evrov, volnena od 300

Praviloma ceno določajo material in mere. Tako boste za sintetično preprogo, veliko 120 x 170 centimetrov, odšteli od okrog 80 do 200 evrov, za volneno pa od 300 do 400 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.