Magazin
42 ogledov

Ne naredite tega na razgovoru za službo

Ne pokažite, da so vas spravili v zadrego. Žurnal24 main
Čudaško vedenje na razgovoru ni edini razlog, da vas ne zaposlijo. Vas zanima, katere so najbolj pogubne napake, ki so jih zagrešili iskalci zaposlitve? Preberite in se jim izognite!

CareerBuilder.com je na podlagi letne raziskave objavil najpogubnejše napake, ki so jih zagrešili iskalci zaposlitve na zaposlitvenem intervjuju.

Najpogostejše napake po mnenju vprašanih
Na vprašanje, katere so najpogostejše napake kandidatov na razgovorih za službo, je 51 odstotkov kadrovikov odgovorilo "neprimerno naslavljanje sogovornika". Približno 49 odstotkov vseh vprašanih je kot največjo napako, ki jo lahko zagrešite, navedlo "opravljanje prejšnjega šefa", medtem ko je 48 odstotkov kadrovikov kot najbolj motečo napako izpostavilo to, da se kandidat vede ignorantsko in popolnoma nezainteresirano.

Aroganca (44 odstotkov), nepopolni in dvoumni odgovori (30 odstotkov) in spraševanje neumnih vprašanj (29 odstotkov) so prav tako bili med top odgovori.

Da bo teklo kot po maslu
Zagotovite si razgovor brez motečih dejavnikov in napak, tako da sledite naslednjim napotkom:

  • Raziskujte! Če se na razgovoru izkažete tudi s poznavanjem zgodovine, organiziranosti, ciljev in sedanje dejavnosti podjetja, kadroviku pokažete, da bi bili res radi del te ekipe.
  • Ne lažite! Če pogovor zaide na področje, ki vam ni poznano, iskreno priznajte nepoznavanje te materije. Ob tem pa navedite, kako bi se lotili iskanja informacij s tega področja ali kako bi pristopili k reševanju problema. Pokazati svoje sposobnosti reševanja problemov je vedno boljše kot blebetanje o zadevah, o katerih se vam niti sanja ne.
  •  

    Naj vas ocenijo z odličnim. © iStockPhoto

     
    Bodite profesionalni! Čeprav kadroviki na intervjuju pogosto želijo vzpostaviti bolj sproščeno vzdušje, da bi pomirili tremo kandidata, nikar ne opustite profesionalnega odnosa. Izogibajte se pogovoru na izrazito osebni ravni, prav tako pa izpustite kontroverzne oziroma polemične informacije in detajle iz svojega življenjepisa. Enako velja tudi za podatke, ki nimajo prav nobene povezave z zaposlitvijo (na primer vaša politična pripadnost, religiozno prepričanje ali zgodbe o nedavni prekinitvi dolgoletne partnerske zveze).
  • Pripravite se na možna vprašanja! Predhodno razmislite in se pripravite. Vprašanja, kot na primer: "Katera je vaša glavna šibkost?", "Zakaj bi radi delali v tem podjetju?","Povejte mi kaj o sebi!", "Zakaj ste pustili prejšnjo službo?" so namreč veliko težja, kot se zdijo na prvi pogled.
  • Nadenite si širok nasmeh! Na zaposlitvenem razgovoru ni mesta za pritoževanje in opravljanje nekdanjega šefa ali sodelavcev.

In še nekaj "cvetk" letošnje raziskave:
  • Kandidat se je med razgovorom javil na klic po mobilnem telefonu, nato pa prosil kadrovika, naj se umakne iz svoje lastne pisarne, češ da gre za zasebni pogovor.
  • Kandidatka je na intervjuju dejala, da službe ne potrebuje za dolgo, saj pričakuje, da bo ogromno podedovala po dedku, ki je že nekaj časa hudo bolan.
  • Kandidatka je po opravljenem razgovoru zaprosila kadrovika za prevoz domov.
  • Kandidat si je na poti v kadrovikovo pisarno ovohaval pazduhe.
  • Kandidat je kadroviku povedal, da je bil iz prejšnje službe odpuščen, ker je pretepel šefa.
  • Ko so nekemu kandidatu pred razgovorom ponudili prigrizek, je ponudbo zavrnil, češ da si ne želi zamastiti svojega želodca, saj gre nato ven popivat.
  • Neka kandidatka je na razgovoru za mesto računovodje poudarila, da je bolj družaben človek in da se bolje kot s številkami znajde z ljudmi.
  • Med telefonskim razgovorom je kandidat odšel na WC, opravil svojo potrebo in potegnil vodo, kar je kadrovik, seveda, slišal.
  • Kandidatka si je med razgovorom začela česati svoje dolge lase.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.