Magazin
258 ogledov

Ne prinašajo nesreče, ampak moške

maček mačka
1/14
Shutterstock
Črne mačke pri nas in v zahodnem svetu veljajo za prinašalke nesreče, zato jih v mesecu oktobru, pred nočjo čarovnic, v nekaterih zavetiščih ni možno posvojiti. Pri nas ni tako, a so "črnčki" še vedno med manj zaželenimi.

V Nemčji in ZDA v tem času leta ne boste mogli posvojiti črnega mačka, saj se v zavetiščih bojijo, da bi se ljudje izživljali, zato jih še dodatno zaščitijo. Nemška zavetišča pa so pri oddajanju črnih mačk še posebej previdna in posvojitelje podrobno preverijo, saj so se nekoč razširile sekte, ki so jih ubijale. V naših zavetiščih na srečo ni tako hudo, bolj so previdni ob novem letu, ko hoče veliko ljudi posvojiti mačko in jo z rdečo pentljo okrog vratu podariti za darilo. "Zdi se mi, da tega v Sloveniji ni veliko in da v tovrstne namene živali ne uporabljamo, saj smo, kar se tega tiče, zelo ozaveščeni," nam je o tem povedala duhovna učiteljica in medij Cristy Žmahar, ki komunicira z duhovnimi sferami.

V zavetiščih ostajajo dlje

Čeprav Slovenci nismo tako vraževerni kot Nemci, se črne mačke v zavetiščih po Sloveniji kljub temu težko oddajo. "Vse zapuščene mačke prej ali slej oddamo ne glede na njihovo barvo, je pa res da črne mačke v povprečju ostajajo v zavetišču nekaj časa dlje. Manjši del posvojiteljev (približno 5 odstotkov) ne želi posvojiti črne mačke zaradi vraževerja," so nam povedali v Zavetišču za zapuščene živali Ljubljana. Tudi v Mačji hiši jih oddajo težje kot ostale mačke, a se je tudi to skozi leta zelo spremenilo, še posebej zahvaljujoč kampanji Black is beautiful (črna je lepa, op. a.), s pomočjo katere "črnčki" še lažje najdejo dom. "Vedno se trudimo črne mačke prikazati kot še posebej lepe, je pa res, da jih težje oddamo kot kakšne druge," pravijo v Mačji hiši, kjer od posvojiteljev zahtevajo veliko in mačko zelo neradi dajo človeku, ki si je točno zamislil njen zunanji videz.

V zavetišču Mačji dol črni mucki prav tako niso med prvimi kandidati za posvojitev, a se nekako oddajajo, bolje kot tigrasti, pravijo. Razloga za manjše zanimanje za črne mačke ne vidijo v vraževernosti, temveč v tem, da se ljudem ne zdijo dovolj zanimive. Tudi v Mačji hiši menijo, da ni krivo le vraževerje.

Dom najlažje najdejo sive in oranžne

V Zavetišču za zapuščene živali Ljubljana in Mačji dol so med najbolj iskanimi barvami kožuha bela, dimasto siva in oranžna, veliko posvojiteljev pa se odloča tudi na podlagi dolžine dlake. "Vendar skušamo potencialnim posvojiteljem dopovedati, da je potrebno mačjega družinskega člana izbrati na podlagi karakterja in 'kemije' med njima," poudarjajo v Mačjem dolu. Tudi v zavetišču Ljubljana se trudijo oddajati mačke glede na njihov karakter in ne zunanji izgled.

Razlogi, zakaj imeti mini panterja

Črn panter v divjini velja za eno najlepših mačk, zakaj torej ne bi imeli doma manjše različice? V zavetišču Ljubljana pravijo, da so ravno tako kot ostale "prijazne, igrive, crkljive, ljubke in prijetne družabnice," v Mačjem dolu pa navdušeno razlagajo še, kako posebni so njihovi kožuščki, ko jih obsije sonce. "Če smo že pri zunanji lepoti črnih mačk; mačje oči pridejo najbolj do izraza prav pri črnih mačkah," še dodajajo.

Za srečo in veliko snubcev

Pri nas so črne mačke torej še vedno povezane z nesrečo, še posebej če nam prekrižajo pot. A v Veliki Britaniji črno mačko dojemajo kot prinašalko sreče in jo velikokrat v ta namen podarijo nevesti, na Škotskem pa verjamejo, da prihod črne mačke v dom prinaša blagostanje. Da so prinašalke sreče, verjamejo tudi na Japonskem, v nekaterih kulturah pa velja prepričanje, da bo imela ženska, ki ima črno mačko, veliko snubcev.

Komentarjev 1
  • Bozidar.Frelih 16:54 31.oktober 2013.

    v nekaterih kulturah pa velja prepričanje, da bo imela ženska, ki ima črno muco, veliko snubcev. )))