Magazin
46 ogledov

Noben tujec se ne sme gibati sam

Koreja
1/4
Shutterstock
Najbolj izolirana država na svetu je januarja znova odprla vrata za turiste.

Severna Koreja je popotniška destinacija, polna izzivov, njena posebnost pa je, da “se noben tujec ne sme gibati sam – skupine spremljajo voznik, njegov pomočnik, dva vodiča in uradni snemalec”, pravijo pri turistični agenciji Kompas. Potovanja v to skrivnostno deželo organizirajo tudi pri agenciji Van Gogh.

Budnica z vojaško glasbo


Glavno mesto Pjongjang ni za zaspance, saj “se dan začne že ob 5. uri, ko iz zvočnikov, ki so povsod, na ulicah, v stanovanjskih blokih in na trgih, zadoni vojaški marš. Dve uri se izmenično predvajata vojaška glasba in novice, ko pa vse utihne, se morajo ljudje odpraviti na delo,” opisujejo na Kompasu. “Sicer pa je Pjongjang mesto širokih avenij, kjer semaforji ne delajo, prometa ni, kljub temu pa ga v izrazito vojaškem slogu usmerjajo mlade, posebej za to izbrane študentke. Življenje že zadnjih 50 let poteka brez stika s tujino ter brez tujih časopisov, knjig in filmov.”

Strogo po programu

Severna Koreja ni za vsakogar, predvsem pa ne za tiste, ki na potovanjih radi doživljajo nočno življenje in se zabavajo. Je pa eksotična dežela “zagotovo doživetje, ki ga v današnjem, uniformno unificiranem in globaliziranem svetu ni možno doživeti nikjer drugje”, so prepričani organizatorji potovanja. Za vse organizirane skupine velja, da bodo po Severni Koreji potovale v skladu s programom, na katerega so se prijavili, še pravijo na Kompasu, skupina pa bo ves čas bivanja potovala skupaj, saj – kot že rečeno – individualnih potovanj Severna Koreja ne dovoljuje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.