Magazin
14 ogledov

Obmetavanje s paradižniki letos plačljivo

tomatina Reuters
V španskem mestu Bunol so danes priredili tradicionalno bitko s paradižniki, ki se je je udeležilo kakih 20.000 ljudi.

V okviru festivala Tomatina so se tokrat obmetavali z okoli 130 tonami paradižnikov, so pa morali navdušenci nad tovrstno zabavo letos zanjo prvič plačati.

Udeležencev z vseh koncev sveta, prevladovali so Avstralci, Japonci in Britanci, danes nista zmotila niti oblačno nebo in dež. Številni so si sicer na glave poveznili zaščitne kape, na oči pa očala, da bi se zaščitili pred paradižnikovim sokom. Sadež je namreč potrebno, preden ga zaženeš v drugega "borca", stisniti.

Nekateri so se poskušali v bitko še bolj vživeti tako, da so se v paradižnike kar oblekli. "To je eden najbolj znanih festivalov v zahodni Evropi in je varnejši od teka pred biki," je svojo udeležbo pojasnil 22-letni Brad Fisher iz Sydneyja.

10 evrov za obmetavanje

Letos je bila sicer udeležba na festivalu prvič plačljiva. Udeleženci so morali za vstopnico odšteti najmanj 10 evrov, če so se želeli povzpeti na enega od šestih tovornjakov, ki so rdeče sadeže pripeljali v mesto, pa so morali plačati vse do 750 evrov. Kakih 5000 brezplačnih vstopnic so sicer organizatorji prihranili za prebivalce Bunola.

Župan mesta Joaquin Masamo Palmer je uvedbo vstopnine pojasnil z besedami, da je tako mogoče bolje nadzirati število udeležencev, priznal pa je tudi, da vsakoletna bitka, ki je letos stala 140.000 evrov, predstavlja veliko finančno breme za mesto, ki ima 4,1 milijona evrov dolga.

Najstarejši "borec" star 82 let

Vstopnice je sicer prodajalo zasebno podjetje SpainTastic, kar je sprožilo zaskrbljenost, da je Tomatina na poti k privatizaciji. Je pa podjetje postreglo s podatki, da je bilo 19,2 odstotka vstopnic prodanih Avstralcem, 17,9 odstotka Japoncem, 11,2 odstotka so jih pokupili Britanci, 7,8 odstotka Španci in 7,5 odstotka Američani. Okoli 60 odstotkov kart so kupili udeleženci v starostni skupini od 18 do 35 let, najstarejši "borec" pa je bil star 82 let.

Natančen izvor tega vsakoletnega dogodka sicer ni znan, najverjetneje pa je bil prvi tovrstni "incident" obmetavanje otrok med parado v 50. letih prejšnjega stoletja. Po bitki se tradicionalno številni udeleženci odidejo očedit do bližnje reke, glede na letošnji dež pa to morda niti ne bo potrebno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.