Magazin > Odnosi in prosti čas
52 ogledov

Nad nosečniške težave z jogo in masažo

nosečnost joga Shutterstock
Nosečniške 
težave. Da vam ne bodo pokvarile čudovitega obdobja, jih olajšajte z alternativnimi metodami.

Čas nosečnosti je čas tako telesnih kot duševnih sprememb in zagotovo je le malo srečnic, ki se ne bi prej ali slej srečale s katero od najpogostejših nosečniških težav. Premagate jih lahko tudi z alternativo.

Bownova terapija

"Predhodna priprava z Bownovo terapijo bodoči mamici pomaga pripraviti telo na spremembe, ki nastajajo med nosečnostjo, med samo nosečnostjo pa jih umiri, pripomore k lajšanju številnih nosečniških težav in tako izboljša splošno počutje," pravi bownova terapevtka Vladimira Zupančič. Bownova terapija je tehnika, pri kateri te­rapevt z značilnimi bownovimi potezami tako fizično kot energijsko stimulira telo in pripomore k njegovemu ravnovesju. "Terapija po navadi traja okoli ene ure, telo nosečnic pa se hitro spreminja, zato so obiski pogostejši in krajši, dovolj je že 15 minut," pojasnjuje Zupančičeva ter dodaja, da nosečnice na začetku prihajajo predvsem zaradi slabosti, pozneje pa zaradi klasičnih nosečniških tegob, kot so bolečine v hrbtu, zaprtje, nespečnost, zatekanje, sindrom karpalnega kanala in pritisk pod rebri.

Lebdenje v komori

"Komora omogoča popolno izolacijo od zunanjega sveta, kar prinaša globoko sprostitev in možnost izvajanja različnih sprostitvenih tehnik od meditacije do vizualizacije. Bodoče mamice se tako povežejo s svojim otrokom, saj dejansko lebdita oba – otrok v maternici, mamica pa v komori," pravi Santina Pajič, vodja sprostitvenega centra Timeless. Raziskave so pokazale, da začnejo možgani med lebdenjem proizvajati možganske valove, ki so značilni za globoko sproščenost in meditacijo. Ker sila teže v komori ne deluje, mišice niso pod pritiskom, tako da je s tem pospešeno in olajšano tudi premagovanje bolečin. Za čistočo raztopine je poskrbljeno, saj so v komori čistilni filtri.

Harmonizacija z jogo

"Joga za nosečnice se priporoča od tretjega meseca nosečnosti in se jo lahko obiskuje do konca nosečnosti. Če je bila ženska telesno dejavna že pred zanositvijo, jo lahko nadaljuje tudi v prvem tromesečju nosečnosti. Je pa zaželeno, da obvesti učitelja, tako da se kakšni položaji med vadbo vseeno prilagodijo," poudarja Daša Lakner, učiteljica joge iz Agniyoga centra.

Dodaja, da se z vadbo joge v nosečnosti povežete s seboj in otrokom, ki se razvija. Praksa joge v nosečnosti poveča gibljivost telesa in vzdržljivost, prav tako pa uravnava delovanje notranjih organov in prebave ter izboljšuje krvni in limfni obtok.

Vadba se usmerja na krepitev hrbtnih mišic in mišic medeničnega dna. Sprošča napetosti, lajša bolečine v hrbtu, saj je sploh ledveni del hrbtenice zaradi fizioloških sprememb med nosečnostjo občutljivejši. Z dihalnimi vajami pa se naučite umiriti in sprostiti z dihom.

Masirajte stopala

Refleksoterapija. "Če nosečnost poteka normalno (o tveganosti naj se nosečnica pogovori s svojim zdravnikom), se refleksoterapija lahko izvaja. Je varna in sproščujoča metoda, s katero lahko lajšate številne nosečniške težave, kot so zatekanje nog, bolečine v hrbtenici, glavobol, nespečnost, zgaga in slabost, ter izboljšate splošno psihično počutje," pravi refleksoterapevtka Tina Avguštin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.