Magazin > Odnosi in prosti čas
70 ogledov

Namig, kako privarčevati

denar stranišče evro Shutterstock
Se odločate za nakup novega avtomobila? Ste se pripravljeni odpovedati stvarem in razvadam, brez katerih lahko preživite? Z vami delimo nekaj nasvetov, ki bodo pomagali pri varčevanju.

Stroški za avtomobil

Večina brez avtomobila preprosto ne more, pa vendar so stroški za vzdrževanje jeklenega konjička velikokrat zelo visoki. Razmislite, ali se vam mogoče izplača v avtomobil vgraditi plin, in pretehtajte vse možnosti. Če kupujete nov avtomobil, obiščite spletne strani, ki prodajajo tudi rabljene avtomobile. Starejši avtomobil je sicer v slabšem stanju kot novi, vendar je cena v povprečju nižja tudi za 30 odstotkov. Ne pozabite pa, da je vožnja s kolesom veliko cenejša in bolj zdrava.

Prehrana

Če večkrat na teden obiščete picerijo, restavracijo s hitro prehrano ali pa pripravljeno hrano kupujete v trgovini, razmislite o spremembi v svoji prehrani. Kuhajte sami in privarčujte. Obroke načrtujte vnaprej in poskrbite, da porabljate sestavine, ki jih imate doma. V trgovino se odpravite s seznamom. Tako ne boste nakupovali nepotrebnih stvari.

Stvari, brez katerih lahko preživite

Če ste kadilec, se rešite te slabe razvade. Povprečen kadilec porabi v letu približno 1.200 evrov. Razmislite torej, koliko denarja vržete stran samo zaradi grde razvade.

Elektrika

Čeprav je samoumevno, da ugašate luč, ko zapustite prostor, ali pa računalnik, ko ga ne uporabljate, vseeno večina misli, da so to malenkosti, ki jih lahko zanemarijo. Zaradi kupa takšnih malenkosti je lahko račun za elektriko precej višji. Poskusite se z družino dogovoriti, da boste ta mesec vse luči ugašali in izklapljali naprave ter naredite primerjavo računov. Razlika bo presenetila tudi vas.

Napravite strategijo in privarčevani denar dobro izkoristite. Fond za slabe dni ni tako slaba zamisel, lahko pa si z družino privoščite izlet ter tako denar vložite v kakovostno preživljanje skupnega časa in druženje s svojimi najdražjimi.

Komentarjev 3
  • b3180966 11:54 11.april 2014.

    @4krogci stvar ni tako preprosta, kot jo želiš prikazati. Če ima 2 leti star avto toliko napak, potem jih bo tudi danes novi imel čez dve leti enako. Torej z nakupom rabljenega vozila začnem s -30%, nadaljnji stroški so pa ...prikaži večpa identični. Če kadiš in prenehaš kaditi, ob tem pa ne spremeniš porabe ti denar mora ostati mar ne? Če ti ne ostane ga očitno porabiš za nekaj drugega, vendar skoraj 100% manj nezdravega od kajenja. Z razsvetljavo bi se pa popolnoma strinjal s tabo. Vsi jo imajo v zobeh, ker jo pač vidijo, čeprav predstavlja le tam 3..5% porabe elektrike v gospodinjstvu. Da pa bi kdo pogledal odkrit lonec na štedilniku ali odtekanje tople vode med umivanjem zob ali razne lučke na električnih električnih napravah ali naprave v pripravljenosti... to je pa že preveč.

  • kapibara 09:24 11.april 2014.

    Pol pa šparaš in prišparaš ??, ti pa trošarino podražijo !!!, na kar nimaš vpliva...

  • 4krogci 08:55 11.april 2014.

    A odkrivate toplo vodo mogoče?? Brez avta se v slo neda, saj imamo preslab javni prevoz! Sedaj da bom kupil rabljen avto samo da bom prišparal 30% je glupo, vsaj iz vidika povprečnega kupca, saj nebo opazil vseh napak in ...prikaži večn ga bo zato avto po vseh servisih prišel veliko dražje! Da naj si kuhamo sami? Ja če smo vsaj v paru v enem gospodinstvu! Če si pa sam se ti bolj splača it nekam na malico,kosilo in sati okol 5€ in s tem veliko prišparaš, sam kuhanje za enega je zelo drago! Glede kajenja pa: se dva pogovarjata in en reče drugemu da če bi prenehal katiti bi v parih letih prišparal za novega mecedesa, drugi pa njemu nazaj: no ti ne kadiš pa nikjer ne vidim mercedesa! Šparanje z izklapljanjem luči?? Hm ja je bila računica ko so bile navadne žarnice, sedaj pri varčnih je pa ravno obratno-največ porabijo ob zagonu pa še krajša se jim življenska doba. Seveda se pa splača jih izklopit če veš da te več kot 10 minut v tisti prostor nebo, če pa stalno hodiš sem pa tja pa ni računice.