Magazin > Odnosi in prosti čas
32845 ogledov

Starši najuspešnejših otrok upoštevajo teh 5 vzgojnih prijemov

dvojčka, dvojčki, starši, starša, vzgoja Žurnal24 main
Poleg doslednosti, naj bi teh 5 faktorjev igralo pomembno vlogo pri otrokovem razvoju v uspešnega odraslega …

Starši, ki znajo poskrbeti, da je mama srečna

Znanstveniki z univerze Lincoln so analizirali vse podatke, pridobljene iz velike študije Millennium Cohort, ki je zbrala informacije o 13.000 britanskih parih z otrokom, rojenim v zgodnjih 2000-ih. Skušali so ugotoviti, kako srečni so pari z otrokom v starosti približno 9 mesecev. Po 14-ih letih so te iste pare vprašali, ali so v zakonu srečni in, ali je zakon sploh preživel, ali imajo njihovi otroci vedenjske motnje in, kako blizu so bili ti starši najstnikom. Izkazalo se je, da so odgovori na zgornja vprašanja tesno povezani z materino srečo v zakonu in ne toliko z očetovo. Izkazalo se je, da je za preživetje zakonske zveze, zakonska sreča matere dvakrat pomembnejša od očetove. Zadovoljstvo matere z življenjem pa se je izkazalo za izjemno pomembno tudi pri  duševnem zdravju najstnika. Kar zadeva deklice, je le materina sreča tesno povezana z njihovim duševnim zdravjem, očetova pa ne toliko, piše portal Miss7.

Otrokom so nenehen in dober zgled

Kako vztrajni so starši, se zdi dober pokazatelj, kako vztrajni bodo njihovi otroci, je pokazala velika raziskava Univerze Pennsylvania. Opazovali so 520 dečkov in deklet, starih štiri ali pet let, da bi ugotovili, kako trdo si bodo prizadevali, da bi opravili določeno nalogo, ki so jo prej opravljali tudi njihovi starši. Preučevali so tudi, kako to, kar starši rečejo otrokom, vpliva na otroke. Otroci so bili vztrajni le, če so tudi njihovi starši pokazali, da so pripravljeni trdo delati, da bi kaj naredili in pri tem jasno poudarjali, kako pomembno je biti vztrajen in ne obupati, tudi, ko postane težko.

Starši, ki jih zanima, kaj se njihovi otroci učijo in počnejo v šoli 

Angleški znanstveniki so izvedli študijo o povezavi med vpletenostjo staršev v šolo in otrokovimi dosežki. Ugotovili so, da starši otrokom najbolj pomagajo, če jim berejo že v zgodnjih letih, jih učijo črk in številk, pesmi, ugank ter se z njimi veselo družijo ob knjigah ter pokažejo, kako pomembni so jim pismenost, branje in učenje. Ko starši pokažejo veliko zanimanje za to, kaj se otroci učijo in delajo v šoli ter spremljajo, ali so napisali domače naloge in se pripravili na preizkuse (to ne pomeni, da morajo učiti za njih), bodo tudi otroci veliko bolj uspešni. 

Učenje igranja glasbil

Univerza v Georgii in Alabami je preučevala 2323 staršev otrok, starih od 7 do 17 let, ki trenutno obiskujejo zasebne tečaje glasbe ali hodijo v glasbene šole zunaj osnovnošolskega izobraževanja, in ugotovili, kaj so prednosti pouka klavirja ali drugega instrumenta.

85 odstotkov staršev je ugotovilo, da so otroci postali bolj potrpežljivi in se večinoma zavzemali za uspešno izpolnjevanje nalog, tudi kadar je bilo to težko. 68 odstotkov jih je opazilo, da otroci, ki se naučijo igrati inštrument, se naučijo tudi, da lahko naloge opravijo pravočasno, ne da bi jih prelagali za kasneje. Otroci se zgodaj naučijo uporabljati koledarje ali načrtovalce svojega časa in kako pravočasno opraviti svoje obveznosti . 83 odstotkov jih verjame, da so se otroci bolj zavedali sebe, svojih zmožnosti in spoznali, da lahko izboljšajo svojo uspešnost in rezultate. 60 odstotkov staršev verjame, da so otroci spoznali, koliko časa preživijo pred različnimi zasloni in kako to omejiti. 71 odstotkov jih verjame, da so otroci postali boljši pri določanju nalog, ki jih morajo opraviti najprej in pri tem, kako se organizirati, da imajo čas tudi za dejavnosti, v katerih uživajo.

Starši jih učijo, kako ostati osredotočen in se izogniti različnim motečim dejavnikom

Nir Eyal, profesor na univerzi Stamford, ki je napisal knjigo o tem, kako nadzorovati svojo pozornost. Verjame, da je zaradi nenehne digitalne motnje z lučmi ali zvokom najbolj pomembno otroke usmeriti, da razvijejo sposobnost koncentracije in ne podlegajo zunanjim motnjam. In ravno tega starši še vedno ne učijo svojih otrok. Ključno je, da starši otrokom že zgodaj pojasnijo, zakaj je pomembno, da omejijo čas pred zaslonom in jim nato dajo samostojnost pri izbiri in določanju lastnih meja.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.