Magazin > Odnosi in prosti čas
3965 ogledov

To je razlog, da so fasade obmorskih mest tako pisane

Burano, Italija Žurnal24 main
Ste to vedeli?

Burano, Key West, Rovinj, Positano … Obmorska mesta v različnih državah in kulturah, ki pa jim je skupno to, da so vsa zelo pisana. Razlog pa ne tiči v tem, da bi bila zato bolj privlačna za turiste. Vsa obmorska mesta so bila sprva namreč ribške vasice in zato, da bi ribiči iz morja lažje našli pot domov, so hiše že pred stoletji začeli barvati v svetle in žive barve. 

Drugi razlog pa je klima. Obmorska mesta v toplejših krajih so v svetle in žive barve odeta tudi zato, ker odbijajo sončne žarke in tako v notranjosti ohranjajo nižje temperature. Prav iz tega razloga so hiše na grških otokih, kot sta Mikonos in Santorini, bele in svetlo modre, da je njihova notranjost ohranja znosne temperature.

Santorini | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Seveda pa danes tradicijo pisanih in svetlih fasad mesta ohranjajo predvsem zaradi turizma. Po drugi svetovni vojni so se ribiške vasice prelevile v turistična središča, pisane fasade na fotografijah pa so privabljale turiste. Danes je v številnih mestih barva in videz fasad predpisana v skladu z zakonom o varstvu kulturne dediščine. Na Instagramu pa so največkrat ovekovečena obmorska mesta prav tista, ki so najbolj pisanih in svetlih barv.

joonglaa | Avtor:

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice