Magazin
38 ogledov

Oglasi, ki škodijo zdravju

otrok, lizika Shutterstock
Oglasi za nezdravo hrano tudi v šolskih učbenikih in delovnih zvezkih.

Nezdravo. Tudi v slovenskih šolah je vse bolj prisotno prikrito oglaševanje zdravju škodljivih živil, so te dni ugotovili na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Po napovedih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) bo do leta 2020 čezmerno debelih skoraj deset odstotkov predšolskih otrok. Velik del krivde za takšno stanje pa (poleg staršev oziroma vzgoje) seveda nosi oglaševanje takšnih živil, ki se mu je zelo težko izogniti.

Iz učbenikov v košarico

Poleg spletnih medijev pri propagiranju nezdrave hrane za otroke levji delež prispeva televizija, ki so ji ti izpostavljeni vsak dan. Še več časa pa preživijo pri pouku, zato je prikrito oglaševanje, ki ga je mogoče najti v učbenikih, delovnih zvezkih, otroških revijah in podobnih publikacijah, na voljo v šolah, zelo sporno. "Če se zavedamo, da otroci pogosto sodelujejo pri odločitvah za nakup tovrstnih izdelkov, pomeni to za proizvajalca cenovno izjemno učinkovito trženjsko gesto," pravijo na ZPS.

Poskrbite za ozaveščenost

Edini način, da se učinkovito izognete pastem oglaševanja nezdravih izdelkov za otroke, je torej, da se najprej sami poučite o tem, katera živila so zdrava in katera ne, nato pa to pojasnite otrokom. Vzemite si čas ter preberite oznake na živilih in sestavine, izbirajte premišljeno, oglaševane priboljške pa si privoščite le občasno, če sploh.

Prijavite oglaševanje nezdravih živil

Zakon, ki bi omejil tovrstno oglaševanje, ki cilja na najmlajše, naj bi kmalu začel veljati v vseh članicah Evropske unije, v pripravi pa je pri nas tudi kodeks za zmanjševanje trženja hrane, namenjene otrokom. Do takrat pa lahko sporne oglase nezdravih živil v šolskih učbenikih in delovnih zvezkih fotografirate ali poskenirate ter pošljete na ZPS prek e-pošte web@zps.si. Ne dovolite, da bi bili vaši otroci podvrženi marketinškim prijemom, ki spodbujajo uživanje zdravju škodljivih živil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.