Magazin
28 ogledov

Nekakovostna očala škodijo

deklica Shutterstock
Ne le kožo, tudi otroške oči je treba zaščititi pred sončnimi žarki.

Otroške oči so veliko občutljivejše kot oči odraslega človeka, saj so do 12. leta v fazi razvoja. Očesna leča je do 10. leta prozorna in zato zelo dojemljiva za prehod žarkov v oko,” pravi optičarka Tina Horvat Legat.

Zaščitite že dojenčka

Skrb za zaščito otrokovih oči z ustreznimi sončnimi očali in klobučkom, ki očem zagotavlja senco, je prav tako pomembna kot skrb za otroško kožo, ki jo pred soncem zaščitimo s kremo za sončenje. Ameriško združenje pediatrov opozarja, da so otroci do 10. leta, ki so izpostavljeni soncu, dovzetnejši za trajne poškodbe mrežnice. Vsaj s čepico s šiltom pred soncem zaščitite že dojenčka, starejšega otroka pa poskušajte prepričati in navadite, da bo sončna očala nosil ne le na plaži na morju, ampak tudi med igro na domačem igrišču ali med sprehodom po parku. Spomladi in poleti je posebno pomembno, da očala nosi med 11. in 15. uro, ko so sončni žarki najmočnejši. Otroka naučite še, da se nikoli ne gleda neposredno v sonce.

Kupite sončna očala s certifikatom

Otrok naj ne nosi očal zato, da bo v njih dobro videti, ampak zato, da bodo njegove oči dejansko zaščitene. Očala brez UV-zaščite lahko otroškim očem bolj škodijo kot koristijo. Kakovostna sončna očala so opremljena s certifikatom, ki zagotavlja vsaj 99-odstotno UV-zaščito. Oznaka UV pomeni, da imajo očala tako UVA- kot UVB-zaščito. Zato pri nakupu sončnih očal za otroka ne dajajte prednosti modnim smernicam in ceni, ampak raje v outletih poiščite kakovostna očala. Ta se morajo prilegati otrokovemu obrazu in oči pred sončnimi žarki varovati iz vseh kotov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.