Magazin
1504 ogledov

Otrokove prve besede

dojenček otrok knjiga Shutterstock
Kdaj bo dojenčkovo gruljenje prešlo v prve besede? Katera bo njegova prva beseda? Kako ga spodbuditi h govorjenju?

Otroci po navadi svojo prvo besedo izgovorijo med 11 in 14 mesecem. V tem obdobju so jezik in ustnice že pripravljeni na govor, možgani pa že povezujejo predmete z imeni. Seveda pa vsak otrok mejnik doseže v svojem času, starši pa lahko s spodbujanjem pripomorejo h govoru.

Kako otrok komunicira?
Od samega rojstva se uči komunikacije – najprej seveda joka in na tak način opozarja nase. Pri dveh mesecih starosti se že odziva na vaše spodbude. Če mu boste govorili sladke besede in ga gledali v oči, vas bo gledal nazaj in grulil po svoje. Dela povezave med tem, kar sliši in dela s svojimi usti. Med šestimi in osmimi meseci bo že ljubko blebetal. Sprva bo izustil samo samoglasnike, kasneje bo dodal soglasnike. V roku nekaj mesecev bo posnemal zvoke, ki jih sliši, ko mu govorite.

Spodbujajte otrokovo govorjenje
Za vsako stvar mu povejte, kako se imenuje. Med kopanjem na primer sezite po šamponu in povejte, da je to šampon. Otrok si bo širil besednjak. Skupaj prebirajta knjige. Seveda najprej ne bo razumel, kaj mu berete, vendar boste spodbujali njegove čute in mu obenem vzbudili ljubezen do knjig. Zapojte mu, saj dojenčki obožujejo petje, igrajte se igrice, kot na primer skrivalnice, imitacije in podobno.

Prve besede
Okoli svojega prvega rojstnega dne bo verjetno izgovodil prve besede. Ponavljal bo besede, vendar jih krajšal. Do 16 meseca bo izgovoril že kup besed, deklice v povprečju 50, dečki pa 30 besed. Dečki po navadi spregovorijo mesec ali dva kasneje kot deklice. V tem obdobju je ključno, da otroku čim več berete. Ko skupaj gledata knjige, mu tudi opisujte, kaj je na slikah in si izmišljujte svoje zgodbe. Oponašajte glasove živali, saj je te glasove najlažje oponašati. Ne pritiskajte na otroka, naj sam spregovori.

Prvi stavki
Najverjetneje bo malček začel uporabljati kratke stavke, kot na primer "Še soka" ali "Hočem žogo". Spodbujajte ga z vprašanji, kakšen sok ali kakšne barve je žoga. Ko skupaj gledata knjige, naj vam opisuje, kaj vidi na slikah. Vendar ne pretiravajte, da malček ne bo čutil pritiska. Ponovite njegov stavek, na primer "Kuža laja", vendar ga podaljšajte na "Rjav kuža glasno laja".

Širjenje besednjaka
Do drugega leta starosti lahko otrok že pove bolj zapletene stavke, uporablja več pridevnikov, zaimkov in predlogov. Sedaj bo z njim že možen pravi pogovor. Stavkov ne popravljajte na očiten način, temveč jih ponovite za njim v pravilni obliki.

Naj vas otrok tudi popravi. Pred nos mu na primer pomolite hlače in mu recite, naj si obleče klobuk. Otroci obožujejo smešne napake. Ko ga nekaj vprašate, počakajte na odgovor, saj bo morda potreboval nekaj časa, da bo premislil, kaj želi reči. Naj vam pripoveduje svoje zgodbe – kaj je počel v vrtcu, kako je bilo v živalskem vrtu, kaj je videl, kaj ima najraje in podobno.

Kdaj poiskati pomoč?
Eden od štirih otrok bo spregovoril kasneje. Če otrok pri dveh letih in pol še ne govori, potem je dobro poiskati profesionalno pomoč. In kateri so znaki za pomoč? Pri tej starosti otrok še vedno govori po samoglasnikih, končne soglasnike pa spušča. Ne uporablja dvobesednih stavkov ali nič ne sprašuje, ter je večkrat slabe volje, ker ga ne razumete.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.