Magazin
7194 ogledov

Pet vrst joka pri novorojenčku

novorojenček, dojenček Shutterstock
Pri dojenčku, staremu do treh mesecev, lahko ločimo pet vrst joka, ki točno povedo, kaj si dojenček želi.

Veliko bodočih mater se boji, da bodo imele težave pri prepoznavanju joka svojega novorojenčka. Avstralska nekdanja mezzosopranistka Priscilla Dunstan je na podlagi barve in resonance glasu ter testiranju tisoč dojenčkov ugotovila, da obstaja le pet različnih vrsta joka dojenčkov, ne glede na raso ali kulturo. Podobnost je po njenih navedbah zaradi refleksov in ker imamo vsi enake reflekse, so zvoki joka tako enaki.

Pet omenjenih vrst joka je zelo podobnih, vendar se pri pozornem poslušanju lahko enostavno ločijo. Pojavijo se le pri dojenčkih do tretjega meseca starosti, najbolj izraziti pa so pri tako imenovanem predjoku.

Jok št. 1: Ne (pomeni Lačen sem!)

Novorojenček uporablja glas 'ne', ko je lačen. Osnovan je na refleksu sesanja, ki je pri novorojenčku zelo močen. Ko se sproži sesalni refleks, se jezik pomakne na vrh ustne votline. Ko slišite takšen jok, je čas za hranjenje.

Jok št. 2: Ou (pomeni Zaspan sem!)

Jok, ki izraža utrujenost, ima zvok 'ou', ki je pogojen z refleksom zehanja. Prvi zvok je lahko daljši in izrazit ter lahko zveni kot razločno zehanje. Ko zaslišite takšen zvok, dojenčka poskušajte uspavati. Bolj ko so dojenčki utrujeni, težje jih je uspavati. Bodite pozorni še na druge znake, kot so mencanje oči in seveda zehanje.

Jok št. 3: He (pomeni Neudobno mi je!)

Takšen glas bo dojenček spustil, ko bo občutil nelagodje. Razlikuje se od zvoka za lakoto, saj je na začetku močno poudarjen glas 'h'. Morda bo pri tem joku dojenček potreboval svežo plenico ali pa bi rad drug položaj, saj zvok nastane kot odgovor na refleks na koži, ki je lahko preznojena ali srbi.

Jok št. 4: Eair (pomeni Napenja me!)

Ko dojenček občuti vetrove, pogosto stisne noge proti prsnemu košu in naredi takšen zvok. Če ga napenja, mu prija božanje po trebuščku ali hrbtu ali crkljanje v naročju.

Jok št. 5: E (pomeni Moram podreti kupček!)

Ta vrsta joka je kratka in se ves čas ponavlja. Če zaslišite takšen jok, si dojenčka položite na prsi z glavo čez vašo ramo in ga nežno trepljajte po hrbtu. Zvok nastane, ko velik mehurček zraka ostane v prsnem košu, refleks pa ga poskuša odpraviti skozi usta.

Še nekaj nasvetov:

  • Jok dojenčka je lažje prepoznati pred samim jokom, ki lahko postane histeričen. Pozorno poslušajte in reagirajte, še preden postane jok neprepoznaven.
  • Reagirajte na prevladujoč zvok. Če jih slišite več, bodite pozorni na najglasnejšega.
  • Če joka ne razločite, spremenite položaj dojenčka – položite ga v naročje, na koleno ali ramo.
  • Dojenčki določene zvoke uporabljajo pogosteje kot druge.
  • Če zvoka ne prepoznate, dojenčka potolažite kolikor se da, naslednjič pa bodite na zvok pozornejši.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.