Magazin
305 ogledov

Plavanje za dojenčke

Dojenčki uživajo v prostem gibanju v toplem in prijetnem okolju bazenu. Žurnal24 main
Vadba v vodi dojenčkom koristi, ob njej pa se zabavajo in sproščajo tudi starši.

Prihajajo hladnejši in krajši jesenski dnevi; kot nalašč za obisk bazena. Vadba v vodi, pa naj bo to zabavno čofotanje ali uvod v plavanje, je za najmlajše izjemno koristna, zato je bazen več kot le primerna zamenjava za nekatere dejavnosti na svežem zraku, ki se jim bodo otroci s prihodom jeseni in zime morali odpovedati. Tečaji, v katerih starši dojenčke in malčke postopoma navajajo na čofotanje v vodi, koristijo duševnemu in telesnem razvoju otroka, izvajajo pa se že v bazenih vseh večjih mest po Sloveniji. Najmlajši s programom spoznavajo vodo kot prijetno okolje, obenem pa nevede izkoristijo možnosti, ki jih tovrstne dejavnosti ponujajo za njihov psihični in socialni razvoj.

Fredova šola. Dojenčke je mogoče vključiti v Fredov program, ki se izvaja s posebnimi Fredovimi plavalnimi obroči. Obroč je v zadnjem delu odprt, v notranjosti pa ima trebušni del, na katerem otrok leži. Omogoča prosto gibanje nog, ker pa je otrok pripet z varnostnim pasom, ne more zdrkniti iz obroča, obenem pa je v optimalni trebušni legi. S tem obročem v Fredovi šoli posebej za to usposobljeni vaditelji otroke učijo sonožnega odriva in gibanja v vodi. Po mnenju nevrofizioterapevtke Maje Stopar iz otroške razvojne ambulante v Mostah je vadba s Fredovim obročem primerna za vse otroke, ki nimajo posebnih gibalnih težav oziroma so zdravi in normalno telesno razviti.

 

Kje lahko plavajo dojenčki?

Ljubljana (041 953 656, 01/585 20 80, 051 396 730, ponedeljek od 10. do 12. ure in četrtek od 12. do 14. ure)

Kranj (031 238 558, vsak delovnik od 12. do 16. ure)

Bled (041 993 022, vsak delovnik od 10. do 12. ure)

Maribor (041 221 215, ponedeljek in četrtek od 16. do 18. ure)

Ptuj (051 220 984, ponedeljek od 20. do 21. ure in sreda od 10. do 11. ure)

Hrastnik (031 236 714, ponedeljek in petek od 11. do 13. ure)

Ajdovščina (031 483 107, torek in četrtek od 10. do 12. ure)

Dolenjske Toplice (031 593 861, sreda od 17. do 18. ure)

Velenje (041 597 032, ponedeljek in sreda od 14. do 15. ure)

Moravske Toplice (031 849 000, ponedeljek od 14. do 16. ure)

Škofja Loka (041 617 958) 

Dojenček v vodi kot doma. Dojenčku voda predstavlja nekaj, kar mu je približno že znano, saj je podobnega okolja vajen iz varnega zavetja maternice. Gibanje v vodi mu je torej bližje kakor gibanje na suhem, saj zadnjega še nekaj časa ne bo usvojil. Ker je dojenčku v vodi že zelo zgodaj omogočeno, da se prosto giblje ter tako razvija svoje telo in koordinacijo gibov, je vpliv plavanja na poznejši telesni razvoj (plazenje, hoja, koordinacija) nadvse pozitiven. “Čim prej bo malček  prilagojen na vodo (pri čemer je mišljeno učenje izdihovanja v vodo in gledanjo pod vodo, prilagajanje na plovnost in drsenje ...), in prej bo v njej lahko užival ter se hitreje in lažje učil plavalnih tehnik in prej bo varnejši pred morebitnimi nesrečami v vodi,” poudarja vaditeljica vadbe v vodi Petra Stamejčič.

Plavanje za malčke. Tudi če je vaš malček že prerasel obdobje dojenčka, ga še vedno lahko vpišete v plavalne tečaje, saj nikoli ni prepozno, tečaji plavanja pa so organizirani že za otroke od dveh let. Tudi tedaj otroci vodo spoznavajo na zabaven način; z igrami in različnimi pripomočki. Učitelji plavanja najpogosteje uporabljajo črve, plavalne deske, plovce, potopljive in plavajoče igrače ter žogice in blazine, s katerimi popestrijo vadbo in plavanje otroku predstavijo kar se da prijetno.

Miniintervju s Petro Stamejčič, profesorico športne vzgoje in vaditeljico plavanja

Kako se otroci odzivajo na vadbo v vodi?

Nekatere je vode zelo strah, nekatere malo manj, nekateri pa so nad njo navdušeni oziroma zelo navdušeni. Z vodo se otroci spoznajo postopoma, saj se učenje začne na suhem, na robu bazena in šele na koncu v vodi. Prav zaradi postopnega prilagajanja na nov medij, ki temelji na igranju in zabavi na suhem in nato v vodi, je že pri prvem stiku z vodo veliko nasmejanih ust. Strah pred vodo namreč ni prirojen, je le posledica otrokovih negativnih izkušenj z njo!

Kdaj naj otroka prvič peljemo na bazen?
To lahko storimo že pri štirih ali šestih mesecih, zelo pomembno pa je, da se o tem prej posvetujete z vaditeljem, saj vsi programi in vsi bazeni niso primerni za vse otroke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.