Magazin
61 ogledov

Poiščite najcenejšo pot do morja

cena Žurnal24 main
Kljub junijski 15-odstotni podražitvi cestnin lahko s pametnim načrtovanjem poti pred odhodom na počitnice k našim južnim sosedom prihranite kar nekaj evrov, tudi brez izogibanja avtocestam.

Ceneje proti Dalmaciji

Od 2. julija je hrvaško avtocestno omrežje bogatejše za priključek Novigrad, ki je Metliko povezal z avtocesto A1 Zagreb–Split. Pot iz osrednje Slovenije oziroma Dolenjske proti Dalmaciji je po podatkih AMZS tako za kar 20 kilometrov krajša, precej hitrejša in tudi šest kun cenejša (za vožnjo do Reke boste odšteli 45, do Senja 37, do Zadra 97, do Splita 157, do konca dalmatinske avtoceste v kraju Vrgorac pa 196 kun).

Z ENC do popusta

Hrvaške avtoceste ponujajo tudi elektronsko cestninjenje (ENC), ki vam lahko v prometnih konicah prihrani čakanje v vrsti za plačilo cestnine, saj je uporabnikom ENC namenjena posebna steza. Prednost tega cestninjenja je tudi v tem, da imajo uporabniki pri plačilu cestnin vsaj deset odstotkov popusta. Napravo za ENC lahko kupite samo na Hrvaškem, zanjo pa boste odšteli 122 kun. Pred nakupom preverite, ali ENC velja na vseh avtocestah, po katerih boste potovali, saj zaradi različnih lastnikov ne veljajo povsod enaka pravila. Na katerih avtocestah lahko uporabljate napravo za ENC, lahko preverite na spletni strani Hac.hr, kjer dobite tudi vse informacije o nakupu in posebnih ugodnostih.

Gorivo cenejše čez mejo

Nekaj evrov boste lahko prihranili tudi s pametnim točenjem goriva. Rezervoar raje napolnite na Hrvaškem, saj so cene goriva tam nekoliko nižje(1,345 evra vas bo stal liter 95-oktanskega, 1,399 evra liter 98- ali 100-oktanskega bencina, za liter dizelskega goriva pa boste odšteli 1,253 evra).

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.