Magazin
34 ogledov

Poroka jagod in špargljev

šparglji Shutterstock
Breg pri Litiji bo danes znova postal raj za ljubitelje kulinarike.

Gurmani boste ta konec tedna prišli na svoj račun, saj se bo v vasici ob Savi na Bregu pri Litiji danes odvijala prireditev Dan jagod in špargljev. Razdeljena je sicer na dve soboti, zato imate, če ste prvo zamudili, danes priložnost za popravni izpit, če pa ste prvi Dan jagod in špargljev že okusili, greste lahko danes po repete.

Na 1.001 način

Središče prireditve bo pri gasilskem domu, dogajanje pa se bo začelo že ob 10. uri. Kot je jasno že iz imena prireditve, bodo največ pozornosti deležni šparglji in jagode. Pokusili boste lahko vrsto jedi iz špargljev ter se posladkali z jagodnimi slaščicami in napitki. Na stojnicah bo poskrbljeno tudi za tiste, ki si obeda ne predstavljajo brez mesa, in vse, ki bi radi spoznali druge tradicionalne izdelke. Za glasbeno popestritev bo poskrbel ansambel Litijski odmev, najmlajši pa se bodo lahko preizkusili v jahanju konjev in se udeležili ustvarjalnih delavnic.

Čudovita Jablaniška dolina

Breg pri Litiji je sicer tudi odlično izhodišče za potepanje po Jablaniški dolini. Iz Gradišča pri Litiji se lahko povzpnete do cerkve svete Magdalene ter se sprehodite po travniških sadovnjakih in bližnjih vasicah, v katerih ne manjka turističnih kmetij in ponudnikov domače hrane (če boste po špargljih in jagodah ob pohodu že postali lačni, se posladkajte z orehovimi štrukeljčki, ki so značilni za to dolino). Spoznavanje zgodovine in naravne dediščine tega območja lahko končate z ogledom stalne razstave 300 edinstvenih primerkov kamnin iz geološke dediščine porečja Save, ki je na ogled v gasilskem domu na Bregu pri Litiji. Za ogled je potreben predhodni dogovor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.