Magazin
210 ogledov

Poustvarite pohištvo

reciklaža, pohištvo, eko Smetumet
Reciklaža pohištva. Ste naveličani starega pohištva? Lahko ga podarite, kupite obnovljeno ali se prenove lotite sami.

"Mi se radi igramo z novimi funkcijami starih predmetov: stari okenski okvirji postanejo okvirji za slike, ogledala in table, sani v kombinaciji s smučmi so krasna klopca za premor pred vhodom, če jih namontiramo na steno, pa jih lahko uporabimo kot obešalnik. Predal na steni se preobrazi v polico, majhne omare in stoli drug na drugem pa dobijo funkcijo stenske omare z veliko zanimivimi prostorčki ... Kombinirajte več različnih kosov pohištva v kaj novega, mizi ali stolu zamenjajte vsaj eno nogo, predvsem se igrajte in obračajte stvari na glavo, pa boste kos pohištva videli v povsem drugi luči," nekaj idej za domiselno recikliranje starega pohištva ponujajo pri Kulturnem ekološkem društvu Smetumet.

Barve, kaširanje, mozaik ...

Osnovna tehnika obnove starega pohištva so čiščenje, brušenje in nato barvanje, "lahko uporabite tudi kaširanje z odpadnim papirjem (na primer stare knjige) ali kosi blaga. Namesto klasičnih barv in lakov svetujemo uporabo olj, voskov in naravnih pigmentov, lahko pa preprosto pustite surovemu lesu, da znova zadiha brez dodatkov," dodajajo pri Smetumetu.

Stare zofe in naslanjače lahko poživite že, če jim zamenjate prevleke (izberete denimo platno, vzorcev in barv je na pretek) in dodate pisane blazine. Podobno lahko (pre)oblečete stare stole. Jedilne mize, pulte in klubske mizice lahko poživite tudi tako, da jih polepite z mozaikom. Uporabite lahko črepinje keramičnih ploščic. Vse bolj priljubljene so tudi posebne folije (fototapete), s katerimi preprosto prelepite izbrano površino.

Socialno podjetništvo

Če vam zmanjkuje časa za lastno ustvarjalno žilico, se lahko po prenovljeno rabljeno pohištvo odpravite v Center ponovne uporabe v Rogaški Slatini, ki so ga odprli junija lani. Po besedah Marinke Vovk, ki sodeluje pri projektu, je zanimanje za njihovo predelano pohištvo veliko, takoj pa prodajo elemente za pomivalne mize, otroške računalniške mize, raztegljive sedežne garniture in garderobne omare. Podobnih centrov, ki zaposlujejo težje zaposljive, bodo prihodnje leto po več slovenskih krajih odprli še sedem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.