Magazin
167 ogledov

Pozor, huda mačka!

muca Shutterstock
Izbočen hrbet, naježena dlaka, široko odprte oči, ušesa pritisnjena ob glavo, odprta usta in srep pogled. Pozor, mačka je pripravljena na napad.

Ko mačka postane napadalna, navadno izboči svoj hrbet do polne višine, njena dlaka se naježi, oči ima široko odprte, ušesa pa pritisne ob glavo. Na spletni strani Psi-in-muci-hiatrična svetovalnica smo preverili, kaj so najpogostejši vzroki za napadalno vedenje muc.

  • Eden najpogostejših vzrokov za napad mačke je neugoden odziv na božanje. Ko mačko pobožate, se ta obrne in vas ugrizne ali opraska. Božanje zahteva naučen odziv in nekatere mačke ga ne sprejmejo tako zlahka. Vašo ljubljenko morate tako že od majhnega navajati na božanje.
  • V nekaterih okoliščinah lahko mačke razvijejo despotsko vedenje in se začnejo vesti kot alfa samci ali samice.
  • Teritorialna napadalnost je nekaj povsem običajnega za mačke, saj so zelo občutljive glede osebnega prostora. Tega večkrat označijo. Če se druga mačka odloči, da si bo prilastila osebni prostor, je to dovolj za napad.
  • Napadalno vedenje je povezano z mačjo potrebo po lovljenju plena. Tako se lahko vaša kosmatinka tudi med igro zapodi v plen.

Če mačka, ki je ponavadi prijazna, postane napadalna, je z njo morda kaj narobe. Pokličite veterinarja, ki vam bo dal navodila, kaj storiti. Ob težavah z obvladovanjem napadalnosti vaše ljubljenke se prav tako posvetujte z veterinarjem.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.