Magazin
37 ogledov

S kolesom na šparglje

šparglji Shutterstock
Izlet tedna. V Brestovici jutri 6. Br'stovska šparglijada in koloosmica.

Šparglji najprej pokukajo na plan tam, kjer je podnebje najmilejše, ta kraj pa naj bi bila pri nas ravno Brestovica pri Komnu. Jutri bo tako tam že 6. Br'stovska šparglijada, kulinarična prireditev, posvečena tem okusnim zelenim stebelcem.

Šparglji, jajca in panceta

Glavna atrakcija prireditve je seveda tradicionalna kraška frtalja, jed, pripravljena iz špargljev, jajc in domače pancete. Nabor jedi, ki jih lahko okusite, je po besedah prirediteljev sicer vsako leto večji. Obenem zagotavljajo, da so vsi šparglji, ki jih bodo ponudili obiskovalcem, sveži, nabrani le dan prej. Ker gre poleg dobre hrane dobra kapljica, se bodo tudi tokrat s svojimi izdelki predstavili vinarji iz Brestovice in zamejstva, med drugim iz Medje vasi. Prireditev se bo začela ob 11. uri z degustacijo jedi in vin, ob 13.30 pa boste lahko prisostvovali kronanju kralja in kraljice br'stovskih špargljev, poskušali uganiti višino obešenega pršuta in penine, za otroke pa bo poskrbljeno z delavnicami risanja. Vstop na šparglijado je za vse obiskovalce brezplačen.

Koloosmica vabi kolesarje

Akcija Slovenija kolesari se bo letos s prireditvijo Br'stovška koloosmica odprla ravno v Brestovici, na dan šparglijade. Koloosmica bo povezala ljudi na obeh straneh meje, saj bo pot kolesarje vodila po slovenskem in zamejskem Krasu. Pot, ki bo dolga 27 kilometrov ter bo potekala večinoma po stezicah in kolovozih med neokrnjeno naravo, se bo začela v Brestovici ob 10. uri. Med potjo se bodo kolesarji ustavili in okrepčali v osmici. Več informacij o obeh prireditvah najdete na spletni strani Brestovica.com.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.