Magazin
82 ogledov

S triki povečajte prostor

Kuhinja
1/2
Ikea
Prostor naj bo čim bolj odprt, kombinirajte svetle odtenke, pohištvo naj bo multifunkcionalno.

Najzanesljivejši trik, kako povečati prostor, je dobro načrtovanje, ki prostor izkoristi tako, da ostane odprt in uravnotežen, pravi arhitektka Špela Modic iz studia Prostorama. Dodaja, da so barve eden od najpomembnejših delov oblikovanja ambienta. Pri izbiri barv ni univerzalnega načrta, ampak je odvisno od primera do primera. “S pravilno izbiro barv bo tudi skromno opremljen prostor uravnotežen, z nepravilno pa ga ne rešijo še tako dragi kosi pohištva,” meni.

Nekateri tudi za temne

V manjših prostorih se je po njenem mnenju vseeno bolje izogibati temnim barvam in preveč barvam hkrati: “Najboljša je bela barva v kombinaciji z naravnim lesom; za popestritev pa uporabimo barvo na kosu stene ali na manjših predmetih.” Notranja oblikovalka Ula Kokalj dodaja, da ima vsak oblikovalec pri izbiri barv svoje mnenje. Nekateri namreč trdijo, da so za majhen prostor primernejše temnejše barve, ker zabrišejo meje med stenami. Drugi pa prisegajo na svetle tone, kot so večna bela in pastelne barve, ki prostor optično povečajo in ga naredijo svetlejšega. Na slednje argumente prisega tudi arhitektka Zala Pavšek.

Taburet naj bo mizica

Vse tri sogovornice v majhnih stanovanjih zagovarjajo izbiro multifunkcionalnega pohištva. “Odlična rešitev so raztegljive in zložljive mize, taburet, ki se spremeni v klubsko mizico, dodatni zložljivi stoli, vgradne omare, ki so del stene in sploh niso videti kot omare, pa vendar je izkoristek prostora maksimalen. Obstajajo tudi odlične rešitve dvižnih postelj v kombinaciji s sedežno garnituro. Žal je za kakovostne rešitve treba odšteti nekaj več denarja,” pojasnjuje Modiceva.

Kokaljeva ob tem opozarja, da je nasičenost s pohištvom ena od večjih težav v majhnem stanovanju, zato je pomembno, da ga je čim manj. Pri tem ni bistvena le količina, ampak tudi postavitev: “Prostor pustite čim bolj odprt in odstranite kose, ki jih ne potrebujete.

Modiceva in Pavškova poudarjata še pomembnost osvetlitve. Izberite indirektna svetila, ki osvetlijo strop, vgradne luči in minimalizem pri dekorativnih svetilih, svetuje prva.

Zamaskirajte

V majhnih stanovanjih naj bodo shranjevalne površine čim večje, a obenem neopazno zamaskirane v del stene ali dekorirane, da se ne opazi, da gre za velike kose pohištva. “Ti naj bodo poenoteni, raje manj večjih omar kot veliko malih,” svetuje Modiceva. Dodaja, da je treba pri predalih pod posteljo pretehtati, koliko nam pomenijo in kako uporabni so: “Če so težavni za uporabo, se jim raje odrecite.” Na splošno se je treba znebiti preveč težko dostopnih shranjevalnih površin, svetuje. Namesto tega raje pospravite omare in ugotovite, kaj res potrebujete in kaj je le balast.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.