Magazin
40 ogledov

Se odločate za parket?

parket Shutterstock
Talne obloge iz masivnega lesa v dom vnašajo naravno toplino. Lesene talne obloge so na voljo v obliki desk iz mehkega ali trdega lesa, ladijskega poda in parketa.

Številne čudovite lesene talne obloge so že polakirane ali imajo poliuretanski premaz, ki lahko vsebuje hlapne organske spojine, zato se pred nakupom pozanimajte tudi o tem. Lepoto lesa najlepše poudarjajo naravni voski in olja, kakršno je polimerizirano laneno olje. Lesu dajejo nežen lesk in ne vsebujejo hlapljivih strupov. Kupite les brez končnega premaza in ga zaščitite sami. Čeprav je les zelo trpežen, lahko dobi praske in vdolbinice, vendar jih zlahka pobrusite. Les se kot naravni material razteza in krči, odvisno od vlage. Zato imejte les pred polaganjem do dva tedna doma, da se prilagodi razmeram.

Dolga življenjska doba

Z nadomeščanjem materialov z veliko energije, na primer jekla z lesom, lahko zmanjšate ogljični odtis svojega doma in število strupov v njem. Poleg tega je les biološko razgradljiv; ko odsluži svojemu namenu, ga lahko reciklirate ali pa prepuste naravni razgradnji. Les je trpežen in obstojen, ker pa ni odporen proti madežem, ga je treba redno vzdrževati. Madeže lahko na srečo odstranite z brušenjem, zato ima les potencialno dolgo življenjsko dobo.  stor z ojačitvijo.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.