Magazin
5 ogledov

Ste ostali brez službe?

Obvestilo o izgubi službe je lahko boleče. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Izgubili ste službo in zdaj ste na cesti. Kaj pa zdaj?

Čeprav se zavedate, da je služba pomemben del vašega vsakdanjika, ker zagotavlja finančno preživetje, vam vliva samozavest ter daje smisel življenju, ne smete obupati. Po začetnem šoku vas preplavijo različni občutki jeze, bolečine, neugodja, žalosti in negotovosti. Nikar se ne pretvarjajte, kakor da se nič ni zgodilo. Pokažite svoje občutke in izrazite svoje misli.

Finančni plan
Preglejte in ocenite svoje trenutno finančno stanje in si izdelajte trenutni proračun. Razmislite predvsem o tem, kako bi čim bolj zmanjšali odhodke. Prilagodite svoj življenjski slog trenutnim razmeram. Potem ko ste izdelali finančni plan in uredili svoje finance, sprejmite ustrezne ukrepe za iskanje nove zaposlitve.

Zavod za zaposlovanje
Najprej se obrnite na Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje v občini stalnega bivališča in se tam vpišite v evidenco brezposelnih oseb. S tem si boste zagotovili pomoč zavoda pri iskanju zaposlitve, pogoj za uveljavitev pravic iz naslova zavarovanja za primer brezposelnosti in priložnost za vključevanje v programe aktivne politike zaposlovanja. Na zavodu boste skupaj s svojim svetovalcem zaposlitve začeli pripravljati zaposlitveni načrt. V njem bosta opredelila vašo ustrezno in primerno novo zaposlitev, aktivnosti pri iskanju zaposlitve ter vrsto in obliko potrebne pomoči.

Če želite biti prijavljeni pri Zavodu in si s tem zagotoviti pomoč, ki jo Zavod nudi, ste dolžni (povzeto po: Državni portal Republike Slovenije):

  • aktivno iskati ustrezno oziroma po določenem času prijave pri Zavodu primerno zaposlitev in o tem vsaj enkrat na mesec obvestiti Zavod;
  • odzivati se na vse napotitve na prosta delovna mesta ali na začasna oziroma občasna dela, ki jih posreduje Zavod;
  • biti vsak delovni dan tri ure dosegljivi na dogovorjenem naslovu, kamor boste dobivali poštne pošiljke, telefonska in druga obvestila ter vabila ter se odzivati na vsa obvestila in vabila;
  • obvestiti Zavod o vsaki odsotnosti iz osebnih razlogov, kot so odsotnost brez utemeljitve, lastna poroka ali poroka otroka, rojstvo otroka, vaša selitev oziroma selitev vaše družine najmanj 8 dni pred začetkom odsotnosti;
  • obvestiti Zavod o ostalih opravičljivih odsotnostih v roku 3 dni po prenehanju razloga za odsotnost, razen v primeru predvidljive odsotnosti zaradi bolezni (zdravljenje), ko je rok obveščanja 3 dni pred začetkom predvidene odsotnosti.
  • Obveznosti morate vestno izpolnjevati, sicer boste izgubili priznane pravice iz zavarovanja za primer brezposelnosti ter možnosti za druge oblike pomoči.


Kako iskati novo zaposlitev

Pozanimajte se o možnostih zaposlitve pri nekdanjih sodelavcih, prijateljih, znancih in sorodnikih. Spremljajte objavljena prosta delovna mesta na oglasnih deskah Zavoda in drugih pooblaščenih izvajalskih organizacijah za posredovanje dela in zaposlitve. Preglejte oglase in druge vire v časopisih, revijah, po internetu, teletekstu itn. Sestavite dober življenjepis oziroma CV. Napišite čim več prošenj za zaposlitev.

Samozaposlitev
Vprašajte se, ali imate poklic, konjiček oziroma delovne izkušnje, ki bi vam omogočali samostojno delo. Katere dejavnosti bi opravljali? Ali imate poslovno idejo, s katero bi uspeli? Ali imate potrebna znanja s področja podjetniškega poslovanja  in druga dodatna strokovna znanja? Če imate odgovore na ta vprašanja, razmislite o tem, ali bi se morda vključili v program pospeševanja samozaposlovanja na Zavodu in začeli kot samostojni podjetnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.