Magazin
907 ogledov

Tako pravilno zamrznete sezonsko sadje

sadje Shutterstock
Sezona jagodičevja in sezonskega sadja se že počasi izteka in če želite v zdravih sadežih uživati tudi pozimi, jih le zamrznite.

Sadeži bodo ohranili vse zdrave hranilne sestavine, če jih boste zamrznili v 48 urah od nabiranja. Pri tem upoštevajte spodnja navodila:

  • Jagodičevje operite v hladni vodi, sezonsko sadje, kot so melone, hruške in breskve, olupite in narežite na manjše koščke.
  • Na pladenj ali v nizko posodo sadeže ali koščke sadja razporedite enega zraven drugega. Pomembno je, da je sadje razporejeno le v eni plasti, saj se tako med seboj ne bo sprijelo ali potlačilo. Tako pripravljeno sadje za nekaj ur skupaj s pladnjem ali posodo postavite v zamrzovalnik.
  • Ko se sadje strdi je pripravljeno za pakiranje v vrečke. Količino določite sami, pri tem pa imejte v mislih recepte, za katere boste sadje uporabili – bodo to pite, torte ali napitki? Najbolje je, če boste naredili več manjših paketkov.
  • Preden vrečko zaprete, poskušajte iz nje iztisniti čim več zraka. Mehkejše sadje, kot so maline, jagode in borovnice, polagajte na vrh, da jih ne boste zmečkali.

Tako zamrznjeno sadje je zdravo in vedno pri roki, pazite le na rok uporabe. Gozne sadeže, limono in bučo lahko v zamrzovalniku hranite do deset mesecev, jabolka, hruške, breskve, jagode, fige, slive in grozdje pa do enega leta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.