Magazin
350 ogledov

Tega o hamburgerjih niste vedeli

Hamburger Shutterstock
Vemo, da so nezdravi, a se jim kljub temu večina ne more upreti. Če jih obožujete tudi vi, vam danes slabe vesti ne bomo vzbujali z nezdravimi dejstvi. Namesto tega predstavljamo nekaj zanimivosti, ki jih morda še niste poznali.

Kako je dobil ime

Ena od teorij pravi, da je hamburger ime dobil po nemškem mestu Hamburg, kjer naj bi v 17. stoletju prvič popekli tatarski biftek in tako ustvarili hamburški zrezek oziroma hamburger.

Prvi zapis

Prvi zapisi o pravem hamburgerju pa so se pojavili konec 19. stoletja, ko so bile postavljene prve stojnice s hamburgerji. Sprva so bile namenjene delavcem, toda hamburgerji so hitro postali priljubljeni med vsemi sloji prebivalstva.

Prva restavracija

Prva veriga restavracij s hamburgerji White Castle je nastala leta 1921; hamburgerje so stregli v kvadratnih štručkah in tudi danes se radi pohvalijo, da jih še vedno strežejo po tradicionalnem receptu. Veriga restavracij McDonald's je nastala 19 let pozneje.

Hoteli so ga preimenovati

Med prvo svetovno vojno je želela vlada Združenih držav Amerike hamburger preimenovati v "neodvisni sendvič", a ji ni uspelo. Izraz hamburger se je prijel povsod, danes ga pod tem imenom ponujajo v več kot 150 državah.

Največji hamburger

Največji hamburger na svetu so naredili lani v Black Bear Casino Resortu v Minnesoti. 913,54 kilograma (kg) težak hamburger je poleg velikanske pleskavice vseboval kar 23,81 kg paradižnikov, 22,68 kg solate, 27,22 kg čebule, 8,62 kg kislih kumaric in 7,48 kg slanine.

Koliko jih pojejo Američani?

Podatki o tem, koliko hamburgerjev naj bi Američani pojedli na leto, se sicer razlikujejo, a vsi se gibljejo med 20 in 50 milijardami hamburgerjev.

Najbolj znan oboževalec

Med največje oboževalce hamburgerja je spadal kralj rock 'n' rolla Elvis Presley, ki naj bi hamburgerje jedel vsak dan. Nekateri govorijo, da naj bi med koncertnimi turnejami spotoma obiskal toliko restavracij s to priljubljeno hitro hrano, kolikor je bilo mogoče.

Imajo celo muzej

V Seymourju v ameriški državi Wisconsin so hamburgerje počastili tako, kot jim pritiče. Postavili so jim muzej in ga poimenovali Hamburger Hall of Fame.

Bi dišali po njem ves dan?

Za ljubitelje bizarnega pa so si izmislili celo parfum z vonjem po hamburgerju. Bi po njem radi dišali ves dan?

Komentarjev 1
  • dostvasmam 10:56 05.september 2013.

    ne vem zakaj bi bil hamburger nezdrav? je potem nezdrav tudi goveji zrezek pečen na žaru, sveža zelenjava in žemlja? večinoma za nezdravo hrano ocenjujemo ocvrto hrano.