Magazin
125 ogledov

Triglav naj ne bo prva izbira

Hribolazenje. Shutterstock
Začetniki. Preden se povz-
pnete na višje vrhove, se preizkusite na nekaj lažjih vzponih. Če ste preutrujeni, se vrnite v dolino. Prenočitev. 
Konec poletja in zgodaj jeseni ne pričakujte, da boste v hribih našli prosto prenočišče.

Po podatkih Planinske zveze Slovenije (PZS) slovenske gore obišče skoraj milijon in pol pohodnikov na leto. Planinstvo je naša najbolj priljubljena oblika rekreacije in športnega udejstvovanja. A v gorah veljajo posebna pravila. Previdni morajo biti predvsem tisti, ki se na pohajkovanje po hribih odpravijo le poredko ali pa bi se s pohodništvom radi šele začeli ukvarjati.

Skupaj s PZS smo pripravili nekaj nasvetov za začetnike v gorah.

Pripravljajte se postopno

Priprave na resen pohod začnite z nekaj lažjimi izleti. Z vsako telesno dejavnostjo – tekom, plavanjem, kolesarjenjem, rolanjem, plesom, hojo – nabirajte vzdržljivost za v hribe.

Pravočasna rezervacija

Ko se odpravljate v hribe, je pomembno, da izbrete poti, za katere ste ustrezno pripravljeni. Precenjevanje sposobnosti je velika napaka, ki se vam lahko hitro maščuje. Pojavi se izčrpanost, ki lahko vodi do nepozorne hoje, zdrsa ali padca.

Pohod načrtujte že doma. Proučite zemljevid poti, predvidite počitke, čas vzpenjanja in čas sestopa. Preverite tudi vremensko napoved in stanje planinskih poti. Posebno pozornost je treba nameniti planinskim kočam, ki so posebno pozno poleti polno zasedene. Če torej nameravate med planinskim izletom prenočiti v eni od planinskih koč, prenočišče rezervirajte nekaj tednov pred odhodom.

Utrujeni nazaj v dolino

V hribe se odpravljajte v zgodnjih urah. Prve pol ure hodite počasi, da se telo ogreje. Če hodite v skupini, tempo prilagodite najšibkejšemu. Jejte hranljivo mešanico lahko prebavljive hrane (sestavljene ogljikove hidrate, na primer piškote, čokolado, marmelado).

Pijte karseda pogosto, vendar ne alkoholnih in gaziranih pijač. Ko začutite znake utrujenosti, se ustavite za daljši čas. Če ste kljub počitku izčrpani, se s spremstvom odločite za sestop.

Osnovna oprema je nujna

V vsakem nahrbtniku mora biti poleg hrane in pijače vsaj še osnovna oprema. Ne pozabite sončnih očal, rokavic, kape, nekaj rezervnih oblačil, vži-
galic, sveče, prve pomoči, beležke in navadnega svinčnika ter naglavne svetilke.

S seboj vzemite tudi mobilni telefon, pred odhodom pa napolnite baterijo. Po možnosti vzemite s seboj tudi rezervno baterijo. Telefon naj bo med hojo ugasnjen, spravljen v vodoneprepustni vrečki in na toplem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.