Magazin
93 ogledov

Triki, ki osvajajo njegovo družino

Obvladujete situacijo? Žurnal24 main
Vas partnerjeva primarna družina spravlja ob živce oziroma vas je strah, da lahko zaradi njenega vmešavanja celo razpade vaše partnerstvo?

S tem, ko ste sklenili partnersko zvezo, ste vstopili tudi v njegovo družino, ki je del vašega partnerja in morate zato sprejeti tudi njo.

Postavite meje

Toda to še ne pomeni, da morate postati takšen zet ali snaha, kot si partnerjeva družina predstavlja, želi ali zahteva. Ne glede na to, ali živite skupaj s partnerjevo primarno družino ali ne, morate odločno postaviti meje, ki jih morajo vsi družinski člani spoštovati. Enako pa seveda velja tudi za vas. Vsaka družina ima namreč svoja pravila in navade, zato jih spoštujte in se prilagodite. Tako kot partnerja sprejmete z napakami vred, se potrudite in tudi v njegovih starših, bratih in sestrah poiščite nekaj, kar vas druži in zbližuje. To seveda ne pomeni, da se boste prilagajali le vi, tudi partnerjeva družina bo morala sprejeti spremembe, ki jih prinese vsak nov družinski član. Nekatere družine znajo biti zelo trde in partnerje svojih otrok doživljajo kot vsiljivce, rušilce utečenega miru in družinske tradicije, zato bodite potrpežljivi. Ne razburjajte se za vsako malenkost, poskusite ves čas ohraniti kanček humorja.

 

Nujno zlo? Ni nujno. © iStockPhoto

 
Družinsko kosilo
Za marsikoga to predstavlja nujno zlo. Nedelje, ki bi jih najraje kar preskočili, če se le da. Osnovno pravilo za uspešno družinsko kosilo je prijazna vztrajnost in popolno soglasje s partnerjem. Če ima partnerjeva družina navado, da po kosilu vsi pojedo sladico ali popijejo kozarec alkohola, vi pa ne marate sladic ali alkoholnih pijač, se s partnerjem že doma dogovorita, da bosta soglasno vztrajala pri odločitvi, da vi pač ne boste pojedli mamine odlične torte oziroma z očetom nazdravili s kozarcem rujnega. Ne glede na to, kako vztrajni ali užaljeni bodo starši. Se bodo že navadili. Izognite se situaciji, da na vas skupaj s starši začne pritiskati še partner, češ "samo tokrat" in "ne kompliciraj". Takšni odzivi vas bodo odtujili ne le od partnerjeve družine, temveč tudi od partnerja. Vsekakor pa ne pozabite, da vaš partner ni njegova družina (čeprav je vedno bolj podoben svoji mami ali očetu) in da ni treba, da je njegova družina vaša idealna družina. Sprejmite jo takšno, kot je, in se poskušajte v stikih z njo čim bolj zabavati. Naj vam služi kot stik s partnerjevim otroštvom, ko partnerja še niste poznali.

Proaktivnost
Bodite proaktivni, naredite vse, kar je v vaši moči za izboljšanje odnosa.

Tekmovalnost
Ne tekmujte z drugimi družinskimi člani in si ne ustvarjajte sovražnikov. Pozitivizem. Mislite pozitivno in svojo pozornost usmerite v tisto, kar vas druži.

Pozornost za taščo? ©iStockPhoto

 
Darila
Podkupovanje partnerjeve družine tako kot nobeno drugo podkupovanje ni dobro. Toda če boste svoji tašči ali tastu za rojstni dan ali praznik podarili osebno darilo, ki bo pokazalo, da ste se pri izboru potrudili, boste zagotovo dobili dodatne točke. Bodite pozorni na vsako malenkost in se ne pozabite zahvaliti za skuhano kosilo ali pomoč pri pranju avtomobila. Partnerjevi starši so lahko zelo naporni, lahko pa postanejo tudi prijetna družba.

Odločitev

Ne glede na to, kakšen odnos imate s svojimi starši, se morajo navaditi, da če gre za odločitev med partnerjem in njimi, vedno zmaga partner. Sprejeti vas morajo v paketu skupaj z njim in spoštovati vašo izbiro partnerja. Razbiti partnersko zvezo zaradi staršev je nezrelo in predvsem škodljivo. S tem boste le še en korak bliže odvisnosti in ubogljivosti otroka, ki svoje življenjske odločitve (in odgovornost) prelaga na starše. Če vaši starši zavračajo vašega partnerja, s tem zavračajo tudi vas (vašo izbiro in podobo partnerstva).
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.