Magazin
13 ogledov

Tudi v mrazu na prostem

deklica, zima Shutterstock
Tudi v mrazu se otrok lahko igra na prostem, le oblačila je treba prilagoditi.

Prilagoditve otroka na gibanje v mrazu se nekoliko razlikujejo od odraslega, kar moramo upoštevati tudi ob zaščiti,” ob tem dolgem obdobju zelo mrzlega vremena opozarjajo na inštitutu za varovanje zdravja (IVZ). Otroci, predvsem dojenčki, namreč toploto izgubljajo veliko hitreje kot odrasli, sami pa te izgube ne morejo uspešno nadomestiti. Njihovim oblačilom je treba v teh dneh zato posvetiti posebno pozornost.

Podhladitev je hitro tu

Če je otrok na prostem v mrazu oblečen v mokra oblačila, lahko hitro pride do podhladitve in ozeblin tudi, kadar so stopinje nad ničlo, pri nižjih temperaturah pa se ta proces le še pospeši. Na IVZ poudarjajo, da hlajenje telesa pospeši tudi veter. Če se je otrok pošteno prepotil ali zmočil s topljenjem snega, ga čim prej preoblecite v suha in topla oblačila. Poskrbite tudi za vodoodporno obutev.

Volna in polipropilen

Poleg dobro znanega nasveta, da mora biti otrok oblečen po plasteh, pazljivo izberite tudi materiale, iz katerih so oblačila. “Volnena in svilena oblačila ter oblačila iz nekaterih umetnih materialov (polipropilen) so toplejša od bombaža,” pojasnjujejo na IVZ. Pomembno je, da vrhnja oblačila ne prepuščajo vetra in so gosto tkana. Otroku lahko pri igranju vrhnje oblačilo, šal ali kapo odstranite, če mu postane vroče, a ga ob mirovanju takoj spet oblecite.

V mrazu ne pozabite dati otroku piti

Otroško telo pri gibanju na hudem mrazu prav tako izgublja vlago kot na toplem, zato poskrbite, da bo imel na voljo dovolj tople tekočine. Na sankanje vzemite termovko s prijetno toplim (ne prevročim) nesladkanim čajem (tudi voda ali sadni sok ne bosta napačni izbiri) ali si privoščite pogoste odmore s čajem v koči ob smučišču. Tekočina naj bo obvezna spremljevalka tudi na zimskem sprehodu ali igri na bližnjem zasneženem polju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.