Magazin
258 ogledov

V šolo še z mladostniškim perjem

papiga Shutterstock
Z učenjem pri živalih je tako kot pri ljudeh – nekateri so bolj, drugi manj učljivi.

Z učenjem pri živalih je tako kot pri ljudeh – nekateri so bolj, drugi manj učljivi. “Idealna starost za učenje skobčevk je od šest do osem tednov,” pravi Bruno Čebulj, rejec in ljubitelj ptic. Ko ptičko prinesete v nov dom, jo najprej opazujte, ali dovolj je in pije, nato jo začnite ogovarjati, razen če je nujno, pa nekaj dni ne segajte z roko v kletko.

Vaje z roko začnite, ko se vas ptica navadi, torej po kakšnem tednu. “Gibi morajo biti počasni, da se ne prestraši. Z roko ali prstom se ji približamo in jo v predelu spodnjega dela trebuha počasi rahlo porinemo nazaj, kar jo prisili, da stopi na prst,” razlaga Čebulj. Papige se po navadi naučijo tistih besed in zvokov, ki jih v hiši največkrat slišijo. Zagotovila, da bo čisto vsaka ptica oponašala človeka, pa žal ni. Vaje učenja je treba izvajati vsak dan, in sicer po vsaj deset minut.

Šopirjenje pomeni, da se rada kopa

Pticam škodi stalen prepih. Če so zunaj, morajo imeti zavetje pred soncem. Kopanje jim koristi, saj jim pomaga pri urejanju perja; ponudite jim široko plitvo posodo z vodo ali jih poškropite s pršilko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.