Magazin
54 ogledov

V Vatikan brez neprimernih napisov

ruta turistka Shutterstock
V Vatikan s hlačami iz papirja, v Iran in Sirijo z ruto.

Svetišča. Za turistične obiske cerkva, samostanov in drugih verskih objektov po navadi veljajo posebna pravila tako glede vedenja kot oblačenja. Ogled nekaterih rimskokatoliških cerkva vam bodo tako prepovedali, če boste nosili kratke hlače in imeli odkrita ramena.

V Vatikan brez napisa na majici

Glede oblačenja so strogi tudi v Vatikanu. Kolena in ramena morajo biti pokrita, v cerkvene objekte pa vam prav tako ne bodo dovolili vstopiti, če boste nosili majico, na kateri bo po njihovem mnenju neprimeren napis. 
Če imajo turisti za vatikanska pravila prekratke hlače, pa so zanje našli posebno rešitev. V trgovinah lahko kupijo papirnate hlače, ki si jih nadenejo ob obisku katerega izmed svetih objektov. Sicer pa predlagamo, da s seboj na potovanje vzamete tanjšo ruto ali šal, s katerima si boste, kadar boste oblečeni v majico brez rokavov, ogrnili ramena.

V džamijo večinoma le z ruto

V muslimanskem svetu se pravila oblačenja razlikujejo ne le med državami, temveč tudi znotraj držav. V Iranu in Siriji si morajo ženske glave pokriti tudi na cesti, v Turčiji pa turistke brez šala ali rute na glavi ne morejo v džamijo. V Turčiji je izjema Istanbul, kjer za obisk džamije ruta ali šal nista obvezna. V nekaterih islamskih državah turisti džamij sploh ne morejo obiskati ali pa lahko vstopijo le v eno ali dve.

Prav tako si boste morali glavo pokriti, če boste želeli vstopiti v katero od pravoslavnih cerkva v Armeniji.

V Indijo z nogavicami

Če boste želeli obiskati katero od indijskih svetišč, boste morali kljub vročini obuti dolge nogavice. Za tuje obiskovalce Indije velja strogo pravilo, da se ob obisku svetišč, pomembnih zgodovinskih objektov in gledališč sezujejo.

Brez pokritih ramen ali v kratkih hlačah si prav tako ne boste mogli ogledati nobenega od številnih svetišč v Burmi, dostojna obleka pa je potrebna tudi v vietnamskih svetiščih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.