Magazin
46 ogledov

Več varnosti in manj zvoka

senčila Shutterstock
Na udaru so siva barva ter izdelki, ki varujejo pred zvokom in vsiljivci.

Vse več ekoloških materialov

Pri materialih, iz katerih so izdelane žaluzije, sta še vedno najbolj zaželena PVC in aluminij. Vedno več notranjih žaluzij pa je  izdelanih iz naravnih materialov, kot so lan, bambus in podobno. Glede barv so vse bolj priljubljeni vsi odtenki sive, a tudi nežno rjava in peščena.

Večji poudarek na varnosti

Novost na trgu so senčila z vgrajenimi varnostnimi vzmetmi, ki pri spustu rolete preprečujejo njihov dvig na silo. Poleg tega vedno več sistemov omogoča vgradnjo dodatne zaščite v obliki zapahov in ključavnic. "Posebnost so mrežaste žaluzije iz steklenih vlaken, ki bolje varujejo pred vročino kot navadne," je povedala Karmen Kosec iz podjetja Tehrol. Na trgu najdemo tudi polprepustne žaluzije, ki imajo na površini prosojne in neprosojne dele, stopnjo prepustnosti pa preprosto uravnavamo s stopnjo spuščenosti žaluzij. "Tako kot pri roletah tudi pri zunanjih žaluzijah najdemo izdelke v nadokenskih omaricah, ki zagotavljajo visok izolacijski faktor, saj dobro odbijajo ultravijolične žarke. Senčilom lahko s pomočjo elektrifikacije na daljavo določamo naklon in spuščenost," je pojasnil Luka Klančnik iz podjetja Roltek in dodal, da "s tem lahko senčila tudi časovno programiramo in določamo prepustnost svetlobe, s čimer povečamo udobje in znižamo stroške hlajenja ali ogrevanja prostorov".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.