Magazin > VIP
31928 ogledov

Naša legendarna pevka: "Grozovito, jokam, tako mi je hudo"

Mia Žnidarič Arhiv glasbenice
"Počutim se invalidno."

Mia Žnidarič, legenda jazzovske glasbe pri nas, je ena redkih glasbenic, ki si je lahko vedno privoščila privilegij svobodnega ustvarjanja in življenja. Ne le privoščila, temveč dovolila. Zanjo je namreč sprejemljiva le svoboda umetniškega ustvarjanja, ki morda ne prinaša bajnih zaslužkov, prinaša pa bajno zadovoljstvo. In ravno zato je vedno imela iskrice v očeh, ki pa so jih v teh čudnih korona časih žal zamenjale tudi solze. 

"Grozovito, počutim se invalidno, to je pravi izraz. Občutek zaprtosti, utesnjenosti, kratenje svobode. Sama sem zelo svoboden človek, obožujem svobodo, rada potujem, nastopam … Sem v letih, ko po odru delam zadnje korake, ker za mano prihaja že toliko fantastičnih mladih, pa so mi te zadnji koraki sedaj odvzeti. Ne morem niti v studiu, čeprav smo z Big Bandom RTV Slovenija sredi snemanja plošče, vse je upočasnjeno, vse je zamaknjeno. Seveda berem, poslušam glasbo, grem za klavir k možu, ki je pianist, ampak to niti slučajno ni to," o svojih občutkih pove Mia, ki odkrito doda, da vse upe polaga na cepivo: "Komaj čakam, da se precepimo in da lahko normalno zaživimo. Treba je zaupat znanosti, sama komaj čakam, da me cepijo. Vsem, ki smo na svobodi, se nam je porušil svet. Z občinstvom dobiš energijo in še boljše delaš. Hudo mi je za mlade pevce, jazz izvajalce in vse ostale, ki imamo radi male intimne dvorane. Ne moremo delati, kar solzne oči sem dobila, ko o tem pripovedujem, da ne govorim o vseh tistih, ki delajo z nami za odrom. Žalosten čas. Jokam, tako mi je hudo. Ne zase, bolj za mlade ljudi, ki ne morejo nastopati, se družiti, zaljubljati in pod drevesi poljubljati. Eno leto je predolgo in še bo trajalo." 

Doma ji uspeva to, kar našim politikom v parlamentu ne 

Mia pa je razkrila tudi, kako v teh časih krmari v zakonu z ameriškim pianistom Stevom Klinkom. Njuno že 26 let trajajoče razmerje, ki velja za enega najbolj idiličnih, se je dobro obneslo tudi v času korone, čeprav se Steve spopada z domotožjem.  "Moj mož je šel vsako leto za božič domov v ZDA, prvič v šestindvajsetih letih pa lansko leto ni šel obiskati ostarelih staršev.  Zelo je domotožen,  a ne moremo nič," priznava glasbenica, ki o svojem soprogu vedno govori v presežkih. Nekoč je celo dejala, da je Steve še eden poslednjih čisto pravih vitezov in da si je prav takšnega partnerja vedno želela. 

"Midva se vse zmeniva, moja odrešilna nitka bivanja v dvoje je pogovor. Jezik imamo zato, da govorimo, preden je prepozno. Edino tako si lahko skupaj z nekom, da poveš. Ker jaz ne morem brati misli drugemu. Pa toleranca, da toleriraš tudi tisto, kar ti ni všeč. Pravo partnerstvo je, ko si stojimo ob strani tudi, kadar se ne strinjamo, to je demokracija partnerstva. Tako bi moralo biti tudi v parlamentu. Usesti se je treba in pogovoriti, danes se prehitro vrže puško v koruzo. Če se tega držiš, ti na stara leta, tudi, ko nisi več tako fizično privlačen, ostane prijateljstvo. Jaz sem bila suha in dolgolasa, zdaj pa sem okroglasta in gubasta. Demokracija in prijateljstvo v partnerstvu, to je potem to," še dodaja Mia. 

Komentarjev 3
  • jakec1575 23:17 28.marec 2021.

    eni zdravniki, ki so precepljeni in nimajo stika s covid pacienti pa vlecejo par jurjev dodatka na mesec ob zmanjsanem obsegu dela. Ljudje pa krvavijo v kulturi in se kje. In potem se vasko prasicek dela norca v parlamentu. nobene ...prikaži več etike, nobene empatije, samo zarukanost dr. daj se en glazek.

  • JZekspert 22:51 28.marec 2021.

    Morda je dobra jazz pevka, a razmišlja zelo ubogo, pravzaprav se je osmešila z neumnostmi. Da se bomo morali vsi precepiti, da bi se vrnili v normalo? Zelo narobe, prav vse v tem. Da ni to spet projekt Hill&Knowlton - ...prikaži več propaganda znanih oseb za cepljenje?

  • Avatar jate
    jate 12:38 28.marec 2021.

    ŠE BOŠ JOKALA,ŽAL

Sorodne novice