Magazin > VIP
15020 ogledov

Plestenjak kljub tragediji izvedel čustven koncert: "Rabim vas ..."

Jan Plestenjak Facebook
Pel za brata.

Jan Plestenjak je sinoči, kljub temu da je bil to najtežji dan v njegovem življenju, popolno izvedel koncert na Kongresnem trgu. Včeraj je namreč izgubil polbrata, akademskega slikarja Domna Slano, ki je umrl v 56. letu starosti. 

"Bom pel za mojega brata. Rad bi se smejal z njim, rad bi jokal z njim in ta večer vas rabim bolj kot kdajkoli v življenju ... Gremo," je s cmokom v grlu in solzah v očeh pred polnim Kongresnim trgom povedal Jan, občinstvo pa je njegove besede pospremilo s toplim aplavzom. 

Domen Slana je bil rojen 23. januarja 1967, leta 1989 je diplomiral iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Živel je v Puštalu pri Škofji Loki in deloval kot samostojni umetnik. Slikal je v tehnikah akvarela in olja na platno, kot tenkočutnega opazovalca narave pa ga je privlačila spremenljivost njenih pojavov, je zapisano v spletnem biografskem leksikonu Obrazi slovenskih pokrajin.

Z originalnimi poenostavitvami figuralike pa se je abstrakciji najbolj približal v kiparstvu ter na oblikovalskem področju. Znotraj kiparstva je upodabljal predvsem ptiče ter humorne prostorske instalacije. Slana je znan po seriji fantastično skonstruiranih stolov, sestavljenih iz odpadnih kosov pohištva, kovinskih delov ter zavrženega materiala. Kot kipar in oblikovalec je pri svojem delu uporabljal in kombiniral različne materiale, kadar je sodeloval z industrijskimi oblikovalci in obrtniki, pa jim je običajno z idejnimi in oblikovalskimi rešitvami pomagal pri izvedbah različnih izdelkov za vsakdanjo rabo, kot so očala in noži. Domen je umrl osem mesecev po smrti njegovega očeta Franceta, ki je bil eden najbolj plodovitih slovenskih slikarjev in je v starosti 95 let umrl konec aprila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice