Magazin > VIP
792 ogledov

Rainier in Grace – pravljica s tragičnim koncem

Grace Kelly, Rainier Žurnal24 main
Ljubezenska zgodba monaškega kneza Rainierja III. in Američanke Grace Kelly velja za eno najlepših v zgodovini.

Grace Kelly se je leta 1955 kot ena največjih filmskih div udeležila canskega filmskega festivala. Tam pa ni bila le zaradi filmov, ampak tudi zaradi ljubezni. Z igralcem Jeanom-Pierrom Aumontom se je Grace zabavala pod vročim francoskim soncem in pogosto pozabljala na dogodke, ki se jih mora udeležiti. Tako je pozabila tudi na monaškega princa Rainierja III. Ker je fotografiranje s postavnim princem sovpadalo z njenim terminom pri frizerki, je poskušala odpovedati snemanje, kar pa ji je Aumont hitro izbil iz glave. "Grace, tega ne moreš narediti. On je vendar princ," naj bi ji dejal. In Grace ga je ubogala.

Ljubezen na drugi pogled

Rainier jo je v hipu očaral. Njegovo kraljestvo je bilo sicer majhno, a dovolj veliko za palačo z 200 sobami in zasebnim živalskim vrtom. Tamkajšnji casino je bil tako dobičkonosen, da Monačanom ni bilo treba plačevati davkov. A to bi se lahko zelo hitro spremenilo, če Rainier ne bi spočel naslednika. Brez potomcev bi Monako namreč priključili Franciji. Rainier, ki je bil takrat star 31 let, je zato v tistem času mrzlično iskal nevesto. Eno zaroko je že razdrl, ko je bilo ugotovljeno, da je nevesta neplodna.

"Zelo očarljiv je," je Grace po prvem snidenju s simpatičnim princem povedala Aumontu. Po vrnitvi v ZDA se je komunikacija s poglavarjem kneževine poglobila. K temu je znatno pripomogel tudi Francis Tucker, duhovnik, ki je Rainierju svetoval pri izbiri družic.

Za princa so iskali pridno krščansko dekle, kar pa Kellyjeva zagotovo ni bila. Njene aferice so bile legendarne. Med drugim je intimno prijateljevala s Clarkom Gablom, Rayem Millandom in Williamom Holdenom. "Ne želim si moškega, ki bi ga moj uspeh ustrahoval. Ne želim stopiti v restavracijo in slišati, kako bi natakar mojega moža ogovoril z besedami 'gospod Kelly'," je nekoč izjavila igralka. In pri Rainierju se to zagotovo ne bi zgodilo. Princ pa je dobro vedel, da bo Grace, če se bo z njim poročila, v Monako prinesla hollywoodski blišč, kar bo položaj kneževine v Evropi znatno utrdilo. In aprila 1956 je igralko res popeljal pred oltar. Še prej pa je morala Grace na temeljit ginekološki pregled, zaradi česar je bila izjemno živčna. Ta je namreč razkril, da ni več nedolžna. Kot se je izkazalo, so "pomanjkljivost" elegantno pometli pod preprogo.

Zadetek v polno že med poročno nočjo

Devet mesecev in pet dni po poroki se je rodila princesa Caroline, čez nekaj let sta ji sledila še Albert in Stephanie. Grace je bila z dušo in telesom mati. Posvečala pa se je tudi dobrodelnosti in kulturi. Kljub blišču in bogastvu pa je njeno srce hrepenelo po snemanju filmov. Hitchcock ji je ponudil vlogo v filmu Marnie, a ji je Rainier snemanje prepovedal. "Živela sta v zlati kletki," je njun zakon nekoč opisal znanec kneginje, zato naj bi se Grace vedno pogosteje umikala v Pariz, kjer so jo videvali v družbi drugih moških. A javnih aferic ni bilo. Z Rainierjem sta ves čas dajala vtis srečnega para. Vse do leta 1982, ko je udarila kruta usoda. Na poti iz Francije je kneginja na ovinku izgubila oblast nad vozilom. V nesreči je umrla, Stephanie, ki je bila z njo v avtomobilu, pa je bila poškodovana. Zdravniki naj bi odkrili, da je Grace za volanom zadela blažja kap.

Rainier je za ženo žaloval do konca življenja. Leta 2005 je Monako izgubil še svojega kneza. Pokopali so ga ob njegovi veliki ljubezni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.