Magazin > VIP
11729 ogledov

RTV o kraji Nataliji Verboten: "Šlo je za presojo tedanjih odgovornih"

Natalija Verboten mediaspeed
Bomo po sedmih letih vlačenja po sodiščih davkoplačevalci ob 163 tisočakov?

Pred dnevi je RTV  Slovenija izgubila še eno tožbo z Natalijo Verboten in Dejanom Bojičem. Višje sodišče v Ljubljani je namreč pritrdilo prvostopenjskemu sodišču in odločilo, da morajo televizijci glasbenikoma zaradi nadaljevanja kršenja moralnih avtorskih pravic plačati, so poročale Slovenske novice. Skupaj bosta tako dobila 16.000 evrov in okoli 9000 evrov zamudnih obresti ter dobre tri tisočake za sodne stroške. Sodba je pravnomočna in RTV Slovenija mora plačati takoj. Saga z oddajo Bojičevih, Hit Parada, po konceptu katere naj bi bile nato posnete oddaje Slovenski pozdrav, sicer traja že dolgih sedem let.

Njun odvetnik je vložil dve tožbi, eno v imenu zakoncev Bojič, drugo v imenu njunega podjetja Bumerang. Finančna škoda zaradi kraje koncepta, nadaljevanja kršenja pravic ter obresti naj bi  po okvirnem izračunu odvetnika Francija Matoza RTV Slovenijo oziroma davkoplačevalce skupno stala 163.000 evrov, še pišejo Slovenske novice. 

Ali je to pravi razlog, da bodo oddajo Slovenski pozdrav z letošnjim letom le ukinili? "Oddaja Slovenski pozdrav je od aktualnih oddaj Razvedrilnega programa TV Slovenija pravzaprav najdlje na sporedu in vsaki oddaji se čas enkrat izteče. V Razvedrilnem programu, kjer imajo dolgoletne izkušnje s pripravljanjem razvedrilnih oddaj - od Zoom-a do oddaje Spet doma, so ocenili, da je čas za novo glasbeno-razvedrilno oddajo, v kateri bodo predstavljene vse zvrsti slovenske popularne glasbe, ne zgolj narodno-zabavna," za zurnal24.si odgovarja TV Slovenija. Na vprašanje, ali priznajo svojo napako in kako bodo preprečili, da se podobne zadeve ne bodo ponovile, pa odgovarjajo: "Šlo je za presojo tedanjih odgovornih, ki se je na sodišču izkazala za zmotno. Zakaj so tedanji vodje tako presodili, je razvidno iz razlogov, navedenih v pritožbi. Sodišče je sprejelo odločitev in nedvomno je to izkušnja za naprej."

Komentarjev 9
  • Brnica 20:53 21.december 2020.

    Upam, da bo RTV prekinila sodelovanje s Švabom, saj je naredil veliko škodo, ker je kopiral koncept od Verbotneve.

  • marsal22 17:23 21.december 2020.

    kravje glasbene oddaje so po celem svetu narejene po enakem konceptu! V Sloveniji pač nategujejo harmonike ! Tu ne rabiš nobene posebne znanosti , niti ti ni treba navajati ne vem kakšnih licenc , razen da z navajanjem le teh ...prikaži več teh , nekaj kradeš !

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 16:46 21.december 2020.

    In to naj bi bila nacionalna televizija?? To je nacionalna sramota,katero smo po zakonu dolžni plačevati vsi!! Treba je ukinit naročnino ,če pa to ni možno se naj vsako gospodinstvo odloči kateri medijski hiši bo naročnino plačevalo!! To je za ...prikaži več moje pojme demokratično!! Če lahko ostale medijske hiše preživijo brez naročnine bo tudi RTV ,če pa ne bo pa naj propade!! Slabših kanalov kot so RTV-jevi na seznamu ni!!

Sorodne novice