Magazin > VIP
3779 ogledov

Slovenska igralka: Nasilje je izvajal na urah igre in tudi zunaj predavalnice

Mia Skrbinac RTVS
Mia Skrbinac, 26-letna dramska in filmska igralka, je prijavila profesorja, ki jo je med študijem na AGRFT spolno nadlegoval.

"Od leta 2014 do 2016 sem bila na AGRFT od profesorja za igro, ki se nam je pridružil v 3. letniku, deležna verbalnega in fizičnega spolnega nadlegovanja,“ je igralka Mia Skrbinac povedala za oddajo Tednik na TVS in dodala: "Stiska, ki jo v takem primeru občutiš, in posledice, ki jih nosiš, so ogromne. Gre za postopno izgubo dostojanstva, samospoštovanja, lastne vrednosti."

"Nasilje je izvajal tako na urah igre, zapakirano v študijski proces, kot tudi zunaj prostora predavalnice, na hodnikih, čakal me je pred vrati stranišča, v internem baru Drame, pa še kje," se še spominja 26-letnica, ki je dolga leta molčala iz sramu. "Imela sem se za močno žensko z jasnimi stališči. To, da v taki situaciji ne znam reagirati, da otrpnem, mi je bilo zelo težko nositi."

Neprimerno vedenje profesorja, predvsem na vajah v manjših skupinah, potrjuje tudi Mijina takratna sošolka, gledališka režiserka Sara Lucu

"Ker ni mehanizmov za zaščito študentk in študentov, si ti v času študija spolnega ali kakršnega koli nadlegovanja ne upajo prijaviti,“ poroča RTVS. Mia profesorja še ni ovadila policiji, prijava na Univerzi pa poteka.

Dekan AGRFT-ja Tomaž Gubenšek pravi, da vodstvo do zdaj ni prejelo nobene prijave in da z omenjenim primerom še ni seznanjen. Pravi tudi, da do takšnih obtožb popolnoma netoleranten in da se morajo študenti med študijem počutiti varne. Za RTVS je tudi zanikal, da akademija doslej ob sumih nadlegovanja ni ukrepala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.