Magazin > VIP
8005 ogledov

Tako so na zadnjo pot pospremili princa Philipa

Princ Philip
1/20
Profimedia
Kratko in intimno družinsko žalno slovesnost je spremljal cel svet …

Danes so v Windsorju pokopali princa Philipa, ki je umrl 9. aprila. Princ se je na svoj pogreb pripravljal več let in ga skrbno načrtoval, njegove želje so tudi spoštovali. Izbral je celo svojo pogrebno glasbo, blizu mu je bil Bach. Prav tako je pomagal oblikovati Land Rover Defender 130 Gun Bus, s katerim so njegovo krsto odpeljali v kapelo sv. Jurija, ki pa zaenkrat ne bo prinčevo zadnje počivališče. Tja ga bodo premestili šele po smrti njegove soproge, kraljice Elizabete

Za krsto sta prva stopala princ Charles in princesa Anne, sledila sta princ Edward in princ Andrew, nato pa princ William in princ Harry, med katerima je stal Peter Phillips, sin princese Anne. Kraljica se je v kapelo pripeljala z državniškim Bentleyjem, spremljala jo je dvorna dama, ki pa z njo ni vstopila v kapelo. Na pogrebu bo v živo prisotnih namreč le 30 najožjih družinskih članov. Kraljica, ki ni znana po izkazovanju čustev, si je, ko je izstopila iz avtomobila, obrisala solze. Kraljica je, kot napovedano, v kapeli sedela sama. Tako je bilo zaradi korona določil, ki dovoljujejo, da skupaj sedijo le člani istega gospodinjstva. 

Princ Philip | Avtor: Profimedia Profimedia

Pogreb je trajal dobro uro, zaznamovala ga je glasba štiri članskega komornega zbora, skladbe naj bi si izbral Philip. Prva je bila himna mornarice, ki je simbolizirala pokojnikova mlada leta. Pogreb je vodil nadškof  Canterburyja. 

Kraljica Elizabeta ni znana po izkazovanju čustev, v javnosti je kakšno solzo potočila le nekajkrat, a seveda so jo ta na pogrebu njenega soproga, princ Philipa, s katerim je bila poročena 73 let, premagala. Kraljica je imela med kratko vožnjo solzne oči. Večina članov kraljeve družine je ohranilo uraden izraz, razen princa Charlesa, ki je bil videti povsem iz sebe in objokan. Čeprav je krožilo veliko zgodb o njegovi brezsrčnosti do pokojne soproge, princese Diane, pa je Charles na očetovem pogrebu dokazal, da je daleč najbolj čustven član britanske kraljeve družine. Veliko presenečenje je bilo tudi kratko kramljanje med princem Harryjem in Kate Middleton po žalni slovesnosti. 

Fotografije pogreba si poglejte v galeriji. 

Princ Philip | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice