Magazin > VIP
8289 ogledov

To Jerca Legan Cvikl v Ljubljani počne brez moža

Jerca Legan Cvikl Osebni arhiv
Že večkrat dokazala, da zmore vse!

Antropologinja, publicistka in filantropinja dr. Jerca Legan Cvikl ima polne roke dela s sinovoma, saj zaradi soprogove službe v tujini trenutno v Ljubljani še vedno živijo sami, kar pa ne pomeni, da nič novega ne ustvarja tudi na profesionalnem področju. Kot zagreta filantropinja, ki se preko različnih organizacij z dobrodelnostjo ukvarja že vrsto let, se je odločila, da ustanovi nekaj povsem svojega in tako je njen najnovejši projekt mednarodna fundacija Femmes Sans Frontières.

"Ustanovna listina gibanja FSF je bila podpisana lansko poletje, 6. 6. bo natanko eno leto, nekaj mesecev kasneje pa se je izkazalo, da za obsežnejše mednarodne in domače projekte potrebujemo bolj organizirano strukturo, zato smo konec preteklega leta ustanovile Fundacijo Femmes Sans Frontières. Do danes imamo že okoli 80 uglednih članic različnih generacij in profesionalnih ozadij iz Slovenije in iz tujine (Francija, Luksemburg, Libanon, Indija, Afrika, ZDA ...), vse s skupnim imenovalcem, da so opolnomočene ženske, ki so v sodobni družbi pustile svojo sled, zato so lahko trendseterke in vzornice," pravi Legan Cviklova.

Poleg fundacije in družine pa ima Jerca polne roke dela tudi z novo knjigo, ki je te dni izšla pod njeno idejno zasnovo, urednikovanjem in produkcijo. "Tepka iz Zasipa je v treh jezikih in namenjena ohranjanju kulturne dediščine Gorenjske in Bleda, saj govori o avtohtoni hruški tepki, ki postane prga in se iz nje delajo najrazličnejše dobrote iz sveta Prgarije," razkriva. 

Kako se spopada s trenutno družinsko situacijo, pa nam je razkrila lani: "Trenutno smo razseljeni med Ljubljano in Londonom, ker se je z avgustom moj soprog soočil z novimi izzivi. Postal je namreč član nadzornega odbora Evropske banke za razvoj in obnovo. Takrat smo se morali odločiti, ali ostanemo v Ljubljani ali gremo v London, ampak smo se potem zaradi otrok, ki sta se ravno dobro vpisala v francosko šolo, odločili, da mi ostanem v Ljubljani in da jih za ta kratek triletni mandat ne prestavljava ponovno. Trenutno smo tako malo razseljeni, kar je zagotovo nov izziv, tako za odnos kot za družino. Ker pa smo to prakticirali že zadnje leto v Luksemburgu, nam gre dobro. To, da nisi ves čas skupaj, je lahko tudi pozitivno." 

Nova knjižna uspešnica: Žena ima vedno prav
Komentarjev 1
  • mercedesb 10:11 02.junij 2019.

    Golazen komunajzarska nesposobna. Na krilih bivsega LDSa se je govnac preselil na dobro placano mesto na Evropsko banko za razvoj. Fake magister bljak

Sorodne novice