Magazin > VIP
47746 ogledov

Vdovi dirkača Nikija Laude se smeji ...

niki lauda Profimedia
Sodišče je stopilo na njeno stran.

Avstrijec Niki Lauda je umrl 20. maja 2019 in za seboj pustil ženo Birgit, s katero se je poročil leta 2008 in ima dvojčka Mio in Maxa, ter dva sinova iz prvega zakona z Marlene Knaus, Lucasa in Mathiasa. Lauda je umrl v spanju v 71. letu starosti v švicarski bolnišnici, kjer se je zdravil zaradi težav z ledvicami.

Vdovo je po njegovi smrti čakala kar 4-letna odisejada na sodišču, saj je proti moževi fundaciji sprožila kar dve tožbi. Zahteva 30 milijonov evrov, koliko znaša obvezni delež dediščine, je pisal Kurir. Lauda po letu 2007 ni spremenil svoje oporoke, zato v njej ni bilo omenjene Birgit in njunih otrok.

Boj je bil umazan. Fundacija je lani nameravala Birgit Lauda razglasiti za nevredno dedovanja, ker je zamolčala del premoženja - slike in nakit. Birgit naj bi zamolčala 40 do 50 dragih slik, najdražja umetnina naj bi bila vredna 1,37 milijona evrov. Vdova je obtožbe zavrnila in povedala, da si je veliko stvari kupila sama. Proti vdovi so sprožili pravo medijsko kampanjo in jo poskušali prikazati kot pogoltno osebo. 

Nato so pri fundaciji trdili še, da je Lauda živel v Španiji in ne v Avstriji, zato bi po njihovem mnenju moral postopek potekati tam. Zakaj so si pri fundaciji želeli sojenja v Španiji? Ker so očitno že od samega začetka vedeli, da bo sodišče stopilo na stran vdove. Zadeva je namreč jasna: žena v Avstriji poleg otrok in dediščine dobi še obvezni delež v višini ene šestine dediščine, torej okoli 16 odstotkov. Ta mora biti izplačan eno leto po zapustnikovi smrti.

"Zelo mi je žal, da moram svojo pravico iskati na sodišču," je dejala Birgit Lauda in za Krone dodala: "Z Nikijem sem bila srečno poročena enajst let" . Njuna ljubezen je bila zares posebna. Kaj je naredila zanj, si lahko preberete TUKAJ

Trikratni svetovni prvak je preko fundacije poskrbel le za svoje otroke. Njegova vdova prejema mesečno plačilo od fundacije, ki pa nima nobene zveze z obveznim deležem. Da je do njega upravičena, je deželno sodišče odločilo že lani. Višje deželno sodišče je sedaj pritožbo nasprotne stranke zavrnilo. Birgit Lauda bo tako dobila približno 16 odstotkov od Nikijevega premoženja.

 

Komentarjev 1
  • ico8 10:35 19.maj 2024.

    Tako sposoben clovek, z tako tezko boleznijo, zena ga resi sigurne smrti, pa pozabi na koncu na njo!? Ceprav ni za verjeti, je na zalost res!