Magazin > VIP
4213 ogledov

Z užitkom, ki ga Slovenci obožujemo, zmanjšate možnost za možgansko kap

Žurnal24 main
Ko boste prebrali vse njene pozitivne učinke, si jo boste zagotovo čim prej in pogosteje privoščili …

Govorimo namreč o savni. Nova študija, objavljena v časopisu Neurology, je namreč dokazala, da redno savnanje zmanjša tveganje za možgansko kap pri moških in ženskah srednje do visoke starosti in to za kar 60 odstotkov. Na Finskem, kjer je bila študija izvedena, savno smatrajo tudi kot učinkovito sredstvo za dvigovanje odpornosti in izgorevanje maščobe. 

Veliko tveganje Zdravje Možganska kap: Prizadene vedno več mlajših, najbolj izpostavljeni pa ...

Študijo so izvedli na 1628 moških in ženskah, starih od 53 do 74 let in 15 let spremljali njihovo zdravstveno stanje srca in ožilja. Skupino so razdelili v tri manjše skupine. Prva je savno obiskala enkrat tedensko, druga dvakrat do trikrat, tretja pa sedem dni v tednu. Pri zadnji skupini, ki je savno obiskovala vse dni v tednu, so dokazali, da so imeli šestdeset odstotkov manj možnosti za možgansko kap kot skupina, ki jo je obiskovala le enkrat tedensko. 

Poleg manjše možnosti za možgansko kap, redno savnanje pripomore k nižjemu tveganju za visok krvni tlak, bolezni pljuč in srčni udar. Savnanje uravnava raven sladkorja v krvi, v kombinaciji s hladnimi kopelmi pa pripomore k izgorevanju maščob v telesu in izboljšanju imunskega sistema.

Kje torej preživeti nedeljo,  ni več vprašanje!

 

Komentarjev 1
Sorodne novice