Magazin > VIP
3131 ogledov

Zaradi zlorab doživela živčni zlom, danes srečo išče v Poroki na 1. pogled

poroka na prvi pogled Planet TV
Olga nam je razkrila svojo žalostno življenjsko zgodbo in povedala, kako se je rešila iz pekla uničujočih odnosov.

"V javnosti o nasilju, kot o usodnem spremljevalcu mojega življenja,lahko spregovorim šele sedaj, ko je neurje že za mano. Sedaj imamobčutek miru in uravnoteženosti, nimam zamer do teh, ki so mi povzročili hud stres, izvajali strašen pritisk na mojo psiho in telo,me je ponižali in skrunili mojo ženstvenost. Danes, kot dragoceno rožo, gojim ljubezen do mojih sovražnikov," pravi Olga, ki jo lahko spremljamo v novi sezoni šova Ljubezen na prvi pogled. 

poroka na prvi pogled, olga zupan, miha plasaj | Avtor: Planet TV Planet TV

Olga je za Žurnal24 odkrito spregovorila, kako je bilo z nasiljem zaznamovano že njeno otroštvo. "Kot tudi vsakega prebivalca Zemlje, me je zaznamovalo otroštvo.Ljubezen za otroka je samo eno, in sicer to, kako ravnajo z njimnjegovi starši. Bila sem nežna, razigrana, domišljiva, zelonadarjena punčka. Oče pa je zahteval strogo disciplino. Če se nisem podredila, me je tepel. Če je bil kdaj nezadovoljen sam s sabo,me je ranil v srce s kakšno hudo besedo. Mami pa je vsakič. rekla: Ne sekiraj se. Oče te ma rad. Zaupala sem ji in potem je tak odnos s strani očeta, z mami odobrenjem, na meni pustil globok pečat," pravi Olga. "Kot bister otrok, sem ugotovila, da je ljubezen tesno povezana s ponižanjem, razvrednotenjem in zlasti znasiljem. Tukaj končam z liriko. Proza je v tem, da tak apunčka, ko zraste v žensko, ki si naravno želi ljubezni, jo išče in neizogibno najde v tej perverzni obliki, ki sta jo mali naivni žrtvici prezentirala njena starša. Potem sploh ni važno, koliko moških bo izvajalo nasilje nad tako žensko. Ona se bo s tem strinjala. Ker misli, da je prav to ljubezen!  In tudi jaz semse strinjala s tem, da se ob moškem ne počutim varno, preskrbljeno in zaželjeno (tako, kot ob očetu). Tudi meni je zadoščal hladen in distanciran odnos, skoraj brez dotikov (ker me oče ni božal) in celo brez spolnih stikov (ker sem ga istočasno s hrepenenjem po odnosu zavračala). Tudi jaz sem večkrat zmanjšala sebe, namesto da bi rasla, le da se dragi počuti neogroženo. Bila sem tiha, komaj izražala sebe, le da nisem zopet in zopet kritizirana, nisem 'preveč pametovala' in zadržala v sebi vse misli, ki so se rodile vglavi, le da ga ne razjezim, ga ne motim (tako, kot očeta). Jasno, da sem doživela tudi živčni zlom, ker nobena živa duša tega ne more zdržati brez posledic. Emocionalno in finančno nasilje v odnosu je bil moj vsakdan," pove. 

A zbrala je moč in se rešila iz kroga nasilja. "Enega lepega dne sem kot bistra ženska ugotovila, da je nekaj narobe, z mojim odnosom in z mano. In se je zgodba začela odvijati nazaj, k otroštvu, k mojim travmam. Skozi solze, skozi temen gozd bolečin, skozi odpuščanje in sprejemanje sem po tej dolgi poti končno prišla k sebi. Sedaj izžarevam energijo, pravo moč in veselje," pove.

Kako se rešiti iz take situacije? S spremembo, pravi Olga. "Okolje v veliki meri vpliva na naše razmišljanje in vedenje. Spremenite okolje izponižujočega v dvigajoče. Obrnite se na družbo ljudi (psihologe, izurjene socialne delavce, prijatelje), ki razmišljajo pozitivno, konstruktivno, dosledno, ki vam bodo podali roke, ne polne nasvetov, ampak inštrumentov za vašo transformacijo iz žrtve v zmagovalko. Nikoli ne obupajte. Ženske smo močne. Nimamo jeklenega moškega mišičevja, imamo pa jekleno voljo. S to prebujeno voljo se da spremeniti svojo življensko pot. Ne bodite pridne. Pridno, ubogljivo, naučeno 'da', s katerim se ne strinjate, vas bo slej ali prejubilo. Razumljivo je, da bo utišana, prestrašena, podrejena ženska, ki ji je na silo odvzeta njena vrednost, težko dvignila glavo in povedala svoje, ampak je treba. Brez odločnega 'ne', ne bomogla priti ven iz kroga nasilja. Kje naj bi poiskala moč za to? V dostojanstvu, ki ga še vedno ima vsaka razkosana, izgubljena,izmučena, izčrpana ženska. Zazrite se vase in poiščete svoje dostojanstvo. Temu se reče stik s sabo. Ga je pa treba nujno vzpostaviti s pomočjo ustrezne družbe, različnih psiholoških tehnik in duhovnih vaj," svetuje in dodaja, da naj žrtve ne bodo tiho: "Ne sramujte se tega, kje ste se znašle. Vsaki izmed nas lahko spodleti. Nič hudega.Nobena na tem planetu ni popolna. V kriznem center, kjer sem bivala mesec dni, sem srečala ženske iz različnih socialnih slojev. Eno so pripeljali policisti, druga pa se je sama pripeljala z novim Porschejem. Obe sta bili enako polomljene. Ni to konec sveta. Je pa začetek vaše nove zgodbe. Obiščite knjižnico. Preberite nekaj člankov o znanih in slavnih ženskah, ki so se izvlekle iz molka, iz tihega močvirja brezupa. To vas bo zelo močno motiviralo. Vsaj mene je, ker rada berem. Pomislite na svoje otroke. Oni so lahko priča vsem težkim dogodkom vašega odnosa z nasilnim možem in njihovim očetom. Če ne zase, naredite vse našteto za njih!"
 

Komentarjev 1
Sorodne novice