Magazin > VIP
24847 ogledov

Žirija MMS odgovorila, zakaj je Eva Boto "izvisela"

Eva Boto Mediaspeed
Škandal, ki je letos zaznamoval festival Morja in sonca, dočakal tudi pojasnilo strokovne žirije.

Eva Boto je s skladbo Kdo ti bo dušo dal?  "izvisela" zaradi točk strokovne komisije. Na koncu je bila s 27. točkami izenačena s skladbo Tatjane Mihelj Ples v Dežju, ki pa je dobila višjo oceno strokovne komisije in zato zmagala. Eva je od občinstva (radio in telefonsko glasovanje) dobila 24 točk, Tatjana le 15, je pa zato strokovna komisija (Pavle Plahutnik, Simona Moličnik, Igor Misdaris, Tinkara Kovač in Dajana Makovec) Tatjani podelila 12 točk, Evi pa 3 točke, kar je pevko močno presenetilo, kot je povedala po festivalu.

"Tri točke strokovne komisije so me presenetile, priznam. Ne nazadnje je to daleč najnižja ocena, kar sem jo kdaj dobila od kakšne strokovne komisije. Ampak ni potrebe, da se jezimo zaradi tistih treh točk, ker vsi vemo, kaj je tisto, kar je pri pesmi pomembno – ljudje in koncerti. Pa seveda upam, da jo boste res velikokrat slišali tudi po radijskih postajah," je Eva za portal Evrovizija.com zaupala Aleshu Maatku.

Končni rezultat ne odraža glasovanja posameznega žiranta

Sedaj pa se je na naše vprašanje glede točkovanja odzvala tudi strokovna žirija letošnjega MMS-ja. "Strokovna žirija MMS 2021 je bila sestavljena iz petih članov. Med njimi sta bila dva glasbenika z dolgoletnimi izkušnjami (Tinkara Kovač, Igor Misdaris), glasbena urednica prvega programa RTV Slovenija (Simona Moličnik), predstavnica razvedrilnega programa TV Slovenija (Dajana Makovec) ter dolgoletni sodelavec festivala MMS Pavle Plahutnik, ki je bil izvoljen za predsednika žirije. Pri glasovanju je bila prisotna notarka Mojca Tavčar Pasar, ki je skrbela za potek glasovanja v skladu s pravilnikom, ki je bil znan vsem udeležencem pred samim festivalom in je bil sestavni del razpisa. Žirija je imela nalogo podeliti štiri strokovne nagrade: najboljša glasba, najboljše besedilo, najboljša izvedba in nagrada Danila Kocjančiča za najbolj obetavnega mladega izvajalca oz. avtorja. Prav tako je strokovna žirija sodelovala s tretjinskim deležem glasov pri podeljevanju glavne - velike nagrade MMS. Vsak žirant je posamezno skladbo, v vsaki kategoriji, preliminarno ocenjeval na podlagi predhodno posredovanih posnetkov in na podlagi izvedbe na generalni vaji. Dokončne ocene je žirija potrdila takoj po koncu tekmovalnega dela,“ je postopek ocenjevanja razložil predsednik žirije letošnjega MMS-ja Pavle Plahutnik."

Zavedamo se, da so določeni glasbeni izvajalci bolj priljubljeni tako pri radijskih postajah, kot pri posameznih urednikih, ter da so nekateri glasbeniki bolj priljubljeni tudi pri občinstvu, kar bi morebiti lahko vplivalo tudi na rezultat glasovanja v tem segmentu. Mnenja smo, da ta dejstva ne morejo in ne smejo vplivati na delo strokovne žirije, ki mora biti predvsem strokovno in neodvisno.

Povedali so še, da so glasovali brez vpogleda v ocene radijskih postaj in občinstva: "Vsak žirant je samostojno podeljeval ocene za posamezne kategorije in jih vnesel v sistem. Seštevek glasov v posamezni kategoriji in njihova pretvorba v ocene od 1 do 8 ter 10 in 12 je dal končni rezultat. Dokončen rezultat glasovanja žirije je skupna ocena vseh žirantov za posamezno skladbo in ne odraža glasovanja posameznega žiranta. Pri takem načinu glasovanja smo na koncu dobili znane rezultate in za njimi stojimo. Glasovanje za glavno in vse ostale nagrade je bilo izvedeno brez vpogleda v ocene radijskih postaj in pred zaključkom televotinga."

"Priljubljenost glasbenikov ne sme vplivati na delo strokovne žirije"

Pravijo, da se zavedalo, da so nekateri izvajalci pri občinstvu bolj priljubljeni kot drugi, a da to ne sme vplivati na odločitve strokovne žirije: "Razumemo, da so določeni glasbeni izvajalci morda razočarani ali nezadovoljni s svojo uvrstitvijo, pa vendar, strokovna žirija ni bila postavljena zato, da uresničuje želje in pričakovanja posameznikov, ampak zato, da strokovno oceni skladbe, znotraj posameznih tekmovalnih kategorij, v skladu s standardi, ki jih vsak od posameznih žirantov ima. Integriteta in dobro ime vsakega posameznega žiranta ter skupna ocena, izpeljana iz ocen posameznikov, so garant nezmožnosti negativnega zunanjega vplivanja na člane žirije ali odločilnega vpliva posameznega žiranta na končni rezultat. Zavedamo se, da so določeni glasbeni izvajalci bolj priljubljeni tako pri radijskih postajah, kot pri posameznih urednikih, ter da so nekateri glasbeniki bolj priljubljeni tudi pri občinstvu, kar bi morebiti lahko vplivalo tudi na rezultat glasovanja v tem segmentu. Mnenja smo, da ta dejstva ne morejo in ne smejo vplivati na delo strokovne žirije, ki mora biti predvsem strokovno in neodvisno."

Komentarjev 2
Sorodne novice