Magazin
16 ogledov

Vojnović pred novim podvigom

vojnovic_anpe_502 Žurnal24 main
Goran Vojnović bo začel snemati celovečerni film Piran - Pirano. Zbral je ekipo precej znanih imen.

Po tem, ko je dobil Prešernovo nagrado za roman Čefurji raus!, se je Vojnović lotil še snemanja celovečernega filma. Snemanje se bo začelo že konec tega meseca, v igralsko ekipo pa je privabil številna znana in obetavna imena, denimo Borisa Cavazzo, Petra Musevskega, Nino Ivanišin, Gregorja Zorca, Mustafo Nadarevića, Urško Bradaškajo, Dušana Jovanovića, Gojmirja Lešnjaka Gojca in mnoge druge.

Film bo končan in predpremierno predstavljen septembra 2010 na Prvomajskem trgu v Piranu, v slovenskih kinematografih pa se bo začel predvajati oktobra 2010.

Piran - Pirano je film o prepletanju treh nenavadnih življenjskih usod. Italijan Antonio, Bosanec Veljko in Slovenka Anica so v vojno zašli kot otroci. Pol stoletja kasneje njihova kratka skupna pot v zadnjih dneh vojne spet oživi, ko se Antonio pred smrtjo vrne v Piran, da bi še enkrat videl svojo rojstno hišo.

Vojnović, ki je po stroki režiser, je sicer že v času študija režiral dva uspešna kratka filma (Fužine zakon in Sezona 90/91), ki sta si prislužila mednarodni nagradi. Predvajali so ju na številnih mednarodnih festivalih. Scenarij je napisal za film Sretan put, Nedime in zanj prejel nagrado za najboljši scenarij na festivalu na Dunaju.

Njegov literarni prvenec Čefurji Raus! iz leta 2008 je bil že večkrat ponatisnjen, po romanu pa je nastala tudi gledališka predstava.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.