Magazin
87 ogledov

Zakaj seksa za eno noč ni treba obžalovati

seks Shutterstock
Seks za eno noč po navadi prinaša slabo vest, a najnovejša raziskava pravi, da imajo pari, ki se zapletejo za eno noč, enake možnosti za dobro razmerje kot tisti, ki so s seksom čakali.

Seks za eno noč se nikoli ni zdela dobra ideja, a morda vas pripelje do popolnega partnerja, s katerim boste ostali do konca življenja. Tako vsaj pravijo rezultati raziskave univerze v Iowi, kjer so ugotovili, da seks za eno noč sploh ni slaba ideja, ključno vlogo igra jutro po tem – kako se takrat obnašate in vidite celotno situacijo. 

Sociolog Anthony Paik je izprašal 642 odraslih in prišel do zaključka, da razmerje, ki se je začelo s seksom, ni nujno obsojeno na propad. Vse je odvisno od tega, ali partnerja v tem vidita potencial za daljšo zvezo. "Ugotovili smo, da takšna razmerja niso nič manj kvalitetna od tistih, pri katerih partnerja s seksom čakata nekaj časa. Prava ljubezen se lahko rodi tudi iz afere za eno noč," je pojasnil Paik.

Hočeta seks, dobita ljubezen

Rezultati raziskave so med drugim še pokazali, da velika večina ljudi hodi na zmenke, čeprav jih ne zanima daljše razmerje. To je precej presenetljivo, saj se zmenki sicer štejejo za nekaj romantičnega, medtem ko prijatelji za seks ne spadajo v to kategorijo, pravi Paik. "Seks za eno noč ali prijatelj, ki ga imate samo za seks, vam lahko prineseta pravo ljubezen, pa čeprav sta oba tukaj samo zaradi posteljnih radosti," je razložil sociolog.

A čeprav raziskava kaže, da se neromantična razmerja lahko razvijejo v nekaj resnega, pa kljub temu predstavljajo tveganje. Paik je že pred časom s pomočjo raziskav ugotovil, da afere za eno noč povečujejo tveganje okužbe s spolno prenosljivimi boleznimi.

Komentarjev 1
  • anja.scuka 12:12 08.junij 2012.

    ** Komentar je bil zaradi neprimerne vsebine odstranjen **