Magazin
31 ogledov

Želite biti popolni sodelavci?

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Preživite čas v službi bolj kakovostno. (P)ostanite priljubljeni in spoštovani med sodelavci v svojem podjetju. Ob tem pa igrajte pošteno in iskreno ter ostanite vredni zaupanja.

Živimo v času, ko vedno dlje ostajamo na delovnem mestu in v krogu sodelavcev. Delovni čas se vse bolj zamika v pozni popoldan, ponekod celo v večer. Zaradi tega je pomembno, da se s sodelavci razumete in da (p)ostanete popoln sodelavec ali popolna sodelavka.

Sledite navedenim smernicam in že boste na dobri poti k temu, da spremenite ali si izboljšate morebitni vzdevek, ki so vam ga za vašim hrbtom nadeli v podjetju. Pri tem pa nikar ne pozabite – spremembe niso nikdar lahke!

  • Ne prilizujte se sodelavcem in še manj šefu – bodite iskreni in pošteni! Če vam je kaj všeč, to osebi povejte in jo pohvalite, drugače bodite raje modro tiho. Vsekakor se izogibajte obrabljenim prijaznim frazam in prisiljenim nasmehom. Za kritiziranje uporabite konstruktivno kritiko.
  • Vedno igrajte pošteno! Ne poslužujte se podtikanj, umazanih spletk, klevetanja in hujskanja ljudi med seboj. Slej kot prej se namreč to lahko obrne v vašo škodo.
  • Vaše skupne delovne prostore vzdržujte, kot bi bili vaši lastni – kuhinjo in WC vedno počistite za seboj!
  • Nesoglasja, težave in morebitne zamere s sodelavci rešujte sproti. Izrednega pomena pa je predvsem, da zadevo rešite s človekom, ki se ga to dejansko tiče in ne prek raznih ''posrednikov'' ter da konflikt razrešite najprej z njim in šele nato o tem razglabljate z drugimi iz oddelka, pisarne in podobno.
  • Od časa do časa se raje sprehodite do sodelavčeve (oziroma sodelavkine) pisarne in se za določene zadolžitve, pomoč ali mnenje dogovorite osebno. S tem se bo odnos nekoliko sprostil in deformaliziral ter se najverjetneje sčasoma povzdignil na drugačno, bolj osebno raven komunikacije.
  • Stvari, ki so vam zaupane, obdržite vedno zase. Če boste enkrat prelomili obljubo in izdali zaupano, vas bo ta sloves spremljal ves čas.
  • Občasno priskočite na pomoč drugim sodelavcem, če jo resnično potrebujejo in vas prosijo za to. S tem si boste pri sodelavcih pridobili nekaj plus točk, razširili boste svoje znanje in okrepili svoje veščine, poleg tega pa se boste prikupili tudi šefu in se prikazali kot pravi ekipni igralec ali igralka.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.