Magazin
35 ogledov

Živali otroke varujejo pred alergijami

deklica, mačka, otrok Shutterstock
Stik s psom ali z mačko v otrokovem prvem letu življenja ne povzroča alergij in za določene otroke celo zniža tveganje v kasnejših letih.

Rezultati osemnajstletne raziskave so pokazali, da je izpostavljanje domačim živalim, psu ali mački, v večini otrokovih let imelo malo vpliva na kasnejše alergije. Pri nekaterih otrocih se je tveganje celo znižalo, če so bili v družbi živali v prvem letu življenja.

Preiskovalci so vzeli pod drobnogled 565 osemnajstletnikov, ki so jih spremljali vse od rojstva. Izpostavljanje domačim živalim v prvem letu je imelo velik vpliv na kasnejšo občutljivost na živali. Oseba, ki je namreč občutljiva na določeno žival, bo prej imela simptome alergije, ko bo v njeni bližini.
"Gre za dobro študijo s temeljito analizo. Sicer ne odgovori na vsa vprašanja o lastnikih domačih živali, vendar sem prepričan, da predstavljajo pomembna odkritja," pravi Tolly Epstein, profesor imunologije na univerzi v Cincinnatiju.

Pozabite na strah

Številne študije v zadnjih letih so proučevale učinke zgodnjega izpostavljanja psom in mačkam na alergije, vendar so prikazovale nasprotujoče si rezultate. Nekatere so pokazale na koristi domačih živali, druge pa so namigovale na večjo nagnjenost na alergije. Kljub temu pa ni razloga, da domačih živali zaradi strahu pred alergijami sploh ne bi imeli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.