Magazin
81 ogledov

Znate preživeti v naravi?

plezanje Shutterstock
Kje so vaše meje? Koliko v resnici zdržite? Kako se odzovete, če vam preti nevarnost? Odgovore na vprašanja ponujajo vse bolj priljubljeni tečaji preživetja v naravi, ko v divjini preživite dan, dva ali več brez svetilk, šotora, podloge, prhe, kuhalnika in mobilnika.

Skupine ali posameznike skozi šolo preživetja v naravi, kjer z orodjem, ki ga naredite z lastnimi rokami, ulovite ali naberete tudi hrano, vodijo izšolani inštruktorji, ki obvladajo številne tehnike preživetja; tudi to, kako se obraniti medveda.

Hrano naberete, ulovite in pripravite sami

Pregled užitnih in neužitnih rastlin in gliv, izostritev pozornosti in prepoznavanje sledi je nekaj točk programa preživetja v naravi, ki ga Parass izvaja za dijake in študente. Pri osnovnem tečaju preživetja v naravi je poudarek na pripravi ognja, iskanju pitne vode in izdelavi bivaka, pri nadaljevalnem pa na izdelavi orodja, orožja in pasti ter sledenju. Podjetja in organizacije, ki želijo utrditi timsko vzdušje, lahko v naravi izvedejo krizni menedžment – iznajdljivost v nepredvidljivih okoliščinah.

Vrnitev k starim načinom preživetja

V neznano. “Opremo si vsak posameznik prilagodi po svojih potrebah. Obvezno je imeti primerno obleko in obutev, dober nož, čutaro, nekaj vrvice in spalko, pončo ali šotorko. Tečajniki naj s seboj ne nosijo šotorov, podlog za spanje, plinskih kuhalnikov in GPS-naprav,” pravijo pri agenciji Lama. Tridnevi tečaj preživetja se začne v gozdu, kjer preučujejo situacijo, nevarnosti in rešitve. Sledi premik čez neznan teren po gozdu in ob reki, ki udeležence preživetja v naravi pripelje do cilja.

Družinski konec tedna preživetja v naravi

Program, ki je prilagojen mladim družinam z otroki, vrhunec doseže zvečer, ko je na sporedu nočni pohod brez baterij. “Oči pošljemo spat, glavno vlogo pa prevzamejo ušesa in nos. Zemljo pod podplati začutimo popolnoma drugače kot čez dan. Gozd ima ponoči svoje čare, še posebno ob polni luni. Presenetiti nas znajo nočni vandrovci: predvsem ježi in polhi,” razlagajo pri Spirali. Družina konec tedna preživi ob jezeru Klivnik, kjer spoznava rastline in živali, se uči uporabe orodja, orientacije, opazovanja zvezd in konstelacij.

Prebujanje prvinskega instinkta s sodelavci

V Rakovem Škocjanu avanturistični center Nomad2000 skozi vse leto organizira program Ultimate survival, ki traja dan ali dva. “V neodkritih kotičkih Slovenije bo vaš kolektiv spoznaval zmožnosti in meje svojega razmišljanja, sodelovanja, inovativnosti, iznajdljivosti ..., kar bo neizmerno povečalo storilnost in delovno vnemo na delovnem mestu,” pravijo na centru, kjer program priporočajo tudi kot timbilding. Med drugim se boste naučili iskanja in pridobivanja vode.




Komentarjev 1
  • Lavdan 15:08 16.maj 2012.

    Obvezno za vegane.