Pod streho > Gradimo & obnavljamo
8461 ogledov

Pozor! Poceni parcela je na koncu zelo draga

Gradnja Marles
1/4
arhiv Gregor
Plačilo komunalnega prispevka za novogradnjo je lahko le manjši del stroška, preseneti vas lahko obseg del in s tem povezanih stroškov, da se parcela komunalno uredi.

Na parceli, kjer svoj prvi dom, montažno pasivno hišo Marles, gradita Nataša in Gregor, je bila ob nakupu urejena le kanalizacija, natančneje odvod fekalnih vod, in elektrika. Vodovod, odvod meteornih vod in telekomunikacijske povezave pa je bilo treba na parcelo še pripeljati. 

Komunalna oprema parcele je lahko velik strošek

„Ko kupuješ parcelo, lahko nerealno oceniš stroške, ki nastanejo, da komunalno opremiš parcelo. Morda je na prvi pogled parcela cenovno zelo ugodna, a prav to, da jo moraš komunalno opremiti, je lahko za investitorja zelo drago, še posebej, če se prej ne pozanima. Stroški se lahko povzpnejo celo na deset tisoč evrov in več. Natančno je treba preveriti, kaj vse bo treba narediti in ali morda za to potrebuješ tudi soglasje soseda. Tu se lahko zadeve zelo zapletejo,“ pove Gregor. 

Gradnja Marles | Avtor: arhiv Gregor arhiv Gregor
Elektrika prav tam, kjer bo temeljna plošča

V njunem primeru je bilo precej dela in dodatnih stroškov, saj so denimo morali prestaviti podzemne kable električnega omrežja, ki so potekali po parceli. To je bil precejšen zalogaj, saj so kabli potekali prav tam, kjer naj bi postavili temeljno ploščo za hišo. „Okoli tega dela smo morali izkopati približno 80 centimetrov globok jarek, vanj položiti cevi, v katere so napeljali električni kabel in valjanec, na vsaki strani parcele pa so potem naredili spojke.  Strošek za ta poseg je bil približno 2500 evrov.“

Sočasno je z elektro distributerjem uredil postavitev električne omarice s števcem, začasno pa so jima postavil gradbeno omarico za elektriko, ki jo bo Marles oziroma njihovi podizvajalci uporabljali med gradnjo, tako imenovano gradbeno elektriko.

Montažna hiša Marles Spremljamo gradnjo Pod streho Izbira proizvajalca: Le en je izpolnil vsa najina pričakovanja

Za vodo so morali prekopati cesto in jo delno zapreti

Velik poseg je bila tudi ureditev odvoda meteornih voda in ureditev vodovoda. „Meteorne vode smo po načrtu speljali v urejen hudournik. Zato je bilo treba s hidrologom po navodilih ARSA izdelati načrt o morebitnem vplivu na poplave vode. To je odvisno od površine strehe in dvorišča.“

Gradnja Marles | Avtor: arhiv Gregor arhiv Gregor
Da so na parcelo pripeljali vodovodne cevi, pa je bilo treba celo prekopati cesto. „Vodovod je bil na drugi strani asfaltirane ceste, jašek za vodo pa je bilo treba urediti na najini parceli. Pri tem je največji strošek nastal prav zaradi prekopavanja ceste, nekaj tisoč evrov, sva odštela, saj je bilo treba urediti delno zaporo ceste, zakoličbe, razdreti in na novo asfaltirati pločnik. Hkrati sem s komunalo uredil tudi priklop na vodovodno omrežje. Torej sem imel vodo in števec pred pričetkom gradnje temeljne plošče na parceli.“

Izvedbo sta zaupala lokalni komunali

Po nasvetu gradbinca, s katerim sta bila graditelja že dogovorjena, da bo izdelal temeljno ploščo, sta se odločila, da vsa potrebna dela za vodovod zaupata kar lokalnemu komunalnemu podjetju. „Največji pomislek je bil, kdo bo izvajal dela. Ali gradbinec ali kdo drug. Ker lahko občinske ceste prebija le komunalno podjetje, sem jim zaupal vso izvedbo del, saj po cesti poteka tudi plinovod. Saj se še spomnimo, kakšne težave so bile pred kratkim v Kranju, ko je puščal plin. Če predreš cev, moraš to plačati sam. Zato sem, tudi po nasvetu gradbinca, da je bolje, da to dela komunala, vse skupaj zaupal Komunalnemu podjetju Kamnik (KPK), ki je v zasebnem lastništvu. Moram poudariti, da je bila na koncu cena veliko nižja, kot so mi ocenili strokovnjaki, ki so mi urejali dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja. KPK je uredil vse od zakoličbe do ureditve delne zapore ceste.“

gradnja Marles | Avtor: arhiv Gregor arhiv Gregor
Iz bližnje telekomunikacijske omarice so pripeljali še cevi, da bodo hišo kasneje lahko priklopili še na  telekomunikacijsko omrežje.
Pri izvedbi del oziroma komunalni opremi parcele sta potrebovala le eno soglasje, soseda, na parceli katerega je bil vodovodni jašek. Sama pa sta morala dati soglasje, oziroma izjavo, da dovoljujeta komunali poseg, če bo potreben, tudi na njuni parceli, saj tako elektro omarica kot vodovodni jašek stojita na parceli, tik ob cesti.

Montažna hiša Marles SPREMLJAMO GRADNJO Pod streho Gradnja hiše na parceli polni omejitev

Dobro se pozanimajte o stroških komunalne opreme

Gregor zdaj iz prakse ve, da je komunalni prispevek še najmanj, kar bo graditelj hiše plačal, če se dobro ne pozanima o stroških, če parcela ni komunalno opremljena. Komunalni prispevek je plačal 9300 evrov, še dodatnih 9000 evrov pa je odštel za komunalno opremo zemljišča. „Strošek bi lahko bil precej višji, če vodni jašek ne bi bil le štiri metre od parcele, če bi moral prekopati več 10 metrov bi se danes po govarjali o več deset tisoč evrih,“ pravi Gregor.

Zato vsem, ki šele kupujejo parcele za hiše svetuje, da temeljito preverijo, kako je parcela komunalno opremljena in koliko bodo stali vsi priključki. „Čez palec povedo, da je priključitev na vsako omrežje (vodovod, kanalizacija, telekomunicije, elektrika) 1000 evrov. V resnici je nekaj manj, še najdražji je priklop na električno omrežje, je pa vse odvisno od tega, koliko cevi je treba pripeljati od jaška oziroma elektro omarice do hiše. To bodo strokovnjaki, tudi dober nadzornik zelo natančno ocenili. Pozanimajte se tudi o potrebnih soglasjih sosedov, ker lahko pride do velikih zapletov.“ 

Marles proizvodnja Spremljamo gradnjo Pod streho "Izdelavo najine hiše sva želela videti v živo" Montažna hiša Marles Spremljamo gradnjo Pod streho Toliko stane manjša pasivna hiša Nadzornik Srečo Križman Spremljamo gradnjo Pod streho "Korektno nepopustljiv nadzornik je investitorjev edini zaveznik"
Komentarjev 8
  • Avatar Jensintella
    Jensintella 01:15 08.avgust 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu --- www.Sextis.fun

  • 4krogci 20:12 07.avgust 2020.

    Ko vidiš, da so vse parcele okoli in okoli že pozidane, ogledana parcela pa s eprodaja po ugodni ceni, potem veš da je treba od take parcele it stran. Naklon iz ceste je ravno pravi da bo zalivalo, ko bodo ...prikaži več pozimi z vso hitrostjo plužil bo tudi metalo sneg kr visoko po fasadi in še in še. Ampak ja važno da smo pametni in da "strokovno" predstavljamo kako je kaj potrebno nardit! No sej to da sta zbrala hišnega projektanta in povrhu še marles pove jo vajini razgledanosti in znanju vse!

  • TistoPravo 19:09 07.avgust 2020.

    Jst bi prvo preveril, stanje zemljine na parceli kar se tiče vdora vode iz sosednih parcel...in tudi, če kdo namaka z meteorno...kako je z kakovostjo bližnje ceste. Če to takoj je poštimaš, boš imel veče probleme z prevlaženostjo terena in ...prikaži več tudi pritisk na same temeljne posledično bo pa kvaliteta bivanja in življenska doba objekta ter sam cikel vzdrževanja veliko na krajše intervale. Da ne govorim, da te ob hujšem nalivu lahko še poplavi..,torej fokusirejte se na meteorno vodo, pozimi je to sneg!