Pod streho > Gradimo & obnavljamo
3189 ogledov

Eni imajo z okni veliko dela, drugi pa prav nič. Zakaj?

barvanje oken Profimedia
Lesena okna je treba vzdrževati, brusiti in vsakih nekaj let premazati, z njimi je veliko dela. To je mantra vseh, ki prisegajo na plastična okna. A drži le delno.

Res je, če lesena okna, enako velja tudi za leseno fasado in v les oblečene napušče in nadstreške, še pred vgradnjo ali pa po njej premažemo s površinskimi premazi, bomo imeli vsa naslednja leta z njimi precej dela. 

Zakaj? Površinske premaze za les, ne glede na to, katere izberemo, je treba na dve do pet let obnavljati. Pogostost je odvisna od izpostavljenosti lesa vremenskim vplivom in kar je še pomembneje, možnosti, da les napadejo glive in insekti. 

Premazi ne ščitijo pred glivami in insekti

Napačno je namreč prepričanje, da bodo površinski premazi les ščitili pred glivami in insekti. Njihova edina pomembna vloga je, da preprečujejo oziroma upočasnijo izpiranje biocidov iz lesa. Z biocidi namreč les zaščitimo globinsko, ti pa se z vodo iz njega izpirajo, zato tudi globinska zaščita ni nujno večna. 

okna | Avtor: Profimedia Profimedia
Druga vloga površinskih premazov za les je estetska. Vsaj dokler so premazi na površini nepoškodovani ali pa ne obledijo zaradi izpostavljenosti močnemu soncu. Površinska zaščita oken, fasade ali lesa na nadstrešku, ki so stalno izpostavljeni soncu, dežju, vetru, bo torej obledela, popokala in se začela luščiti. 

Premaz je treba obnoviti. To pa pomeni, da je treba površino lesa čim bolj natančno obrusiti. S tem odstranimo stare nanose in površino tudi očistimo. Na večjih površinah lahko uporabimo električne brusilke z brusnim papirjem, težje dostopne dele, predvsem robove in vogale okenskih okvirjev in kril, pa je treba obrusiti ročno. Če bi delo hoteli opraviti res natančno, bi okna morali demontirati, kar pa naredi redko kdo. 

Sledi nanos površinskega premaza, ko je ta suh, ponovno rahlo brušenje in potem še en namaz. Vse skupaj pomeni kar precej dela, pa tudi stroški niso zanemarljivi, vse skupaj pa bo treba čez nekaj let ponoviti. 

 

Se takšnemu vzdrževanju oken in drugega lesa na hiši izognemo?

Vsekakor. Vse lesene elemente lahko vgradimo nezaščitene in jih takšne tudi pustimo dolga leta. Izpolnjeni pa morajo biti nekateri pogoji. 

Preden se odločimo za lesena okna ali fasado je dobro nekaj vedeti o lesu in na podlagi tega izbrati primernega. Les je razporejen v razrede ogroženosti, ki jih zanj pomenijo glive in insekti. Na hiši je zato pametno izbrati lesove, ki spadajo v prvi in drugi evropski razred ogroženosti, to so macesen, hrast, bor in smreka, ki ima zelo goste letnice. Ti lesovi so največkrat izpostavljeni le insektom, najpogostejši med njimi je hišni kozliček, lesovi v drugem evropskem razredu pa še glivam modrivkam in redkeje glivam razkrojevalkam.

Oboje se bodo na lesu razvijale, če je v njem stalno prisotne dovolj vlage, hkrati pa les nima možnosti, da bi se po dežju naravno hitro posušil. Torej moramo poskrbeti, da vlage ne bo, sušenje pa omogočeno. Na naravno zašito lesa pa vpliva tudi čas sečnje, njegovo sušenje in pravilna vgradnja.

lesena fasada | Avtor: Profimedia Profimedia

Pravilna izbira in vgradnja lesa brez zaščite

Izbirali naj bi prej omenjene lesove, ki jih sekajo pozimi, ko je v njih manj hranil, zato je manj privlačen za insekte in druge škodljivce. Pred vgradnjo mora biti les dovolj suh, lahko je sušen naravno, kar traja dlje, lahko pa izberemo tehnično sušen les. Pomembno je tudi da so na primer okna in tudi deske za fasado narejene le iz jedrovine, beljava pa je odstranjena, saj je ta pravi raj za razvoj insektov in gliv.

Pri vgradnji moramo zagotoviti, da bo voda z lesa lahko hitro odtekala, hkrati pa ne vanj prodirala po prečnem rezu. Zato strokovnjaki svetujejo, da deske fasade vgradimo vzdolžno, zgornji prečni rez pa zaščitimo z napuščem ali nadstreškom, lahko pa le z letvico. Deska ne smejo segati do tal in biti v neposrednem stiku z zeljo, pritrjene pa morajo biti na konstrukcijo, da lahko zrak za njimi kroži. To je izjemno pomembno za hitrejše sušenje po dežju.

Les zunaj Zaščita lesa Pod streho Les pravilno izberemo in vgradimo, potem pa naj posivi

Nezaščitene fasade zdržijo tudi 40 let

Izkušnje iz Avstrije, kjer je tako vgrajenih lesenih fasade zelo veliko, potrjujejo, da te zdržijo vsaj 40 let. Kar pa je precej več, kot lahko rečemo za katero koli tankoslojno fasado. Nobena od teh fasad ni zaščitena z ničemer, les tudi globinsko impregniran ni, kaj šele površinsko premazan. Res pa je, da so vse te fasade sive, saj je les zaradi zunanjih vplivov na površini sam ustvaril zaščitni sloj sivosrebrne patine. Prav ta pa marsikoga odvrne od tega, da lesa ne bi zaščitil, saj mu njen videz ni všeč. Zato les zaščiti in si v naslednjih letih zagotovi precej dela z obnovo te zaščite.

Lesena fasada | Avtor: Profimedia Profimedia
Pri vgradnji oken je treba biti pozoren na to, da se voda ne bo zadrževala na spodnjem robu. Zato morajo biti pravilno vgrajene okenske police, da bo voda z njih lahko odtekala. Pravilno vgrajena in popolnoma nezaščitena okna iz macesna bodo zagotovo svojo nalogo opravljala 20 in več let. 

Da pravilno odbranega v pravem času sekanega, dobro sušenega in vgrajenega lesa ni treba zaščititi z ničemer, tudi z globinsko impregnacijo ne, so že večkrat povedali tudi strokovnjaki z oddelka za lesarstvo biotehniške fakultete. Pravijo tudi, da popolnoma nestrupenega zaščitnega pripravka za les ni, saj vi vsebujejo za človeka bolj ali manj strupene snovi. 

zaščita lesa Zaščita lesa Pod streho Nasveti, kako s premazi zaščitimo les zunaj

Učinkovita je le globinska impregnacija

Zaščito lesa z različnimi pripravki priporočajo le, če izberemo manj odporne lesove in če jih ne moremo zaščititi konstrukcijsko, torej s pravilno vgradnjo. V tem primeru je najbolj učinkovita globinska impregnacija z biocidi, ki so skupno ime za fungicide in insekticide. Ti bodo prodrli en centimeter v globino lesa. Če se odločimo za namakanje lesa v biocidih, bodo ti v globino prodrli le pol centimetra, z biocidnimi premazi pa smo naredili bolj malo. 

Globinsko impregnacijo nadgradimo še s površinskimi premazi, da, kot že rečeno, preprečimo izpiranje biocida iz lesa. Tako les zavarujemo pred zunanjimi vplivi. 

Zaključimo lahko, da z lesom, ki ga boste vgradili popolnoma nezaščitenega in pri tem izpolnili vse pomembne pogoje, desetletja ne bo nobenega dela, z lesom, ki ste se ga že pred vgradnjo ali po njej odločili premazati, pa boste imeli delo vsakih nekaj let.

Strešna okna Pod streho Pod streho PVC se v teh prostorih obnese bolje kot les

Več o gradnji in obnovi najdete tukaj.

 

Komentarjev 1
  • Avatar Classilesa
    Classilesa 01:05 15.junij 2020.

    Dobrodošli na najboljšem spletnem mestu za zmenke -- www.Hosset.Com