Pod streho > Gradimo & obnavljamo
2968 ogledov

Plusi in minusi: Nova hiša, stanovanje ali mansarda pri starših?

Gradbena dokumentacija
Dilema, ali graditi novo hišo ali sprejeti ponudbo pri starših, v hiši katerih si mlada družina lahko uredi mansardo, je pogosta. Obstajajo tudi druge možnosti, kupiti starejšo hišo ali pa stanovanje. Univerzalnega odgovora ni, so pa pri vseh možnostih plusi in minusi, o katerih je vredno razmisliti.

Prvi vidik odločitve so najpogosteje finance. Če je teh dovolj, je dilem bistveno manj, če jih ni, je pogosta rešitev mansarda v hiši staršev. Druge dileme so povezane s časom, v katerem je treba urediti nov dom, obstajajo pa tudi povem subjektivni razlogi, zakaj je ena od možnosti boljša od drugih. 

Pri denarju se vse začne in konča

Ne glede na to, za katero možnost se na koncu odločimo, je dejstvo, da mora mlad par ali družina imeti nekaj privarčevanega denarja in hkrati biti sposobna najeti stanovanjski kredit. Izhajajoč iz tega, je ureditev mansarde v hiši staršev gotovo najcenejša. 

Višina naložbe je seveda odvisna od stanja prostora in njegove velikosti. Če je prostor popolnoma neizdelan, kar pomeni, da streha še ni toplotno izolirana, v njej ni strešnih oken, da v prostoru ni tlakov, predelnih sten, inštalacij (elektrika, vodovod, ogrevanje), po podatkih gradbenih podjetij, ki se ukvarjajo s takšnimi prenovami, lahko ocenimo, da bo strošek na kvadratni meter od 600 do 700 evrov, lahko tudi več. Za 120 kvadratnih metrov veliko mansardo torej od 72.000 do 84.000 evrov. Višino naložbe lahko nekoliko zmanjšamo, če vsaj nekatera dela naredimo sami. K temu je treba dodati še opremo, vendar je ta strošek približno enak tudi v novi hiši podobne velikosti. 

mansarda | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux
Če pri prenovi mansarde načrtujemo posege, s katerimi bi posegali v konstrukcijo, na primer spremembe naklona streha, izvedba frčade, dvig kolenčnega zidu, pa moramo prej dobiti gradbeno dovoljenje, kar podraži naložbo. V tem primeru je treba upoštevati izdelavo projektne dokumentacije, par tisoč evrov, in odmero komunalnega prispevka. Pri nizkem proračunu se je takšnim posegom, če se le da, bolje izogniti.

mansarda Bivanje Pod streho Prej in potem: Poglejte to mansardo

Gradnja nove hiše, primerljive velikosti, bo precej dražja

Naložbo v hišo lahko ocenimo na približno 1100 evrov na kvadratni meter, torej nekaj čez 130.000 evrov. Dodatno pa naložbo podraži nakup parcele. Cena je odvisna od velikosti in predvsem lokacije. Na podeželju lahko za 30.000 evrov kupimo 1000 kvadratnih metrov parcele, v bližini Ljubljane pa bomo za dobrih 500 kvadratov odšteli sto tisoč in več. 

Naslednji strošek je projektna dokumentacija, ki običajno znaša od pet do sedem odstotkov vrednosti hiše, torej približno od 7000 do 9000 evrov. Naložbo precej poviša tudi odmera za komunalni prispevek, ki se od občine do občine zelo razlikuje, gotovo pa lahko računamo na nekaj tisoč, ponekod tudi nekaj deset tisoč evrov. 

Gradnja hiše | Avtor: Profimedia Profimedia
Upoštevaje še druge stroške kot so cena nadzornika, zemeljska dela, geodetske izmere, različne takse, ureditev okolice, lahko pri gradnji nove hiše računamo na znesek najmanj 200.000, bolj verjetno pa 250.000 tisoč in več evrov. To velja za novogradnje izven Ljubljane.

hiša brez kleti Hiše brez kleti Pod streho Shranjevanje jabolk in krompirja močno podraži gradnjo hiša na ključ Novogradnje Pod streho Hiša na ključ: Samo za bogate?

Tretja možnost je nakup starejše hiše

A tudi v tem primeru se ne bomo niti približali znesku, ki ga potrebujemo za ureditev mansarde. Vseljivo hišo, ki ni potrebna nobene večje prenove ali vlaganj, lahko kupimo za 150 do 180 tisoč evrov, a le, če smo se pripravljeni preseliti 50 do 60 kilometrov iz Ljubljane. Hišo lahko kupimo tudi precej ceneje, vendar to pomeni, da bo vanjo treba vložiti vsaj 80 do 100.000 evrov. 

Pri tem pa nikoli ne vemo, kaj vse bomo odkrili, ko bomo začeli prenavljati, zato je nakup starejše hiše priporočljiv z arhitektom, energetskim svetovalcem ali gradbenikom oziroma strokovnjakom za gradbeno fiziko. Ena od morebitnih slabosti starejše hiše je tudi, da velike spremembe tlorisa in zunanjega videza, če nam ta na odgovarjata, pomenijo velike stroške, običajno pa tudi brez arhitekta ne gre. Pri posegih v konstrukcijo pa tudi brez gradbenega dovoljenja ne. 

prenova urgentnega bloka v UKC Ljubljana Krediti Pod streho Načrtujete večjo prenovo? Tu dobite najcenejši kredit

Prenova kopalnice | Avtor: Profimedia Profimedia
Nakup stanovanja 

Cene v Ljubljani so visoke, za znesek, kolikor bi skupaj z opremo na primer vložili v mansardo, težko kupimo garsonjero. Za dvo- ali dvoinpol sobno stanovanje, veliko 60 kvadratnih metrov pa bo treba plačati 180.000 evrov, ob tem pa je precej verjetno, da bo treba v njem kaj posodobiti in obnoviti. 

Podobno kot za hiše, tudi za stanovanja velja, da se občutno nižje cene začnejo pri oddaljenosti od Ljubljane 50 in več kilometrov. 

stanovanja Nepremičninski trg Pod streho Takšno stanovanje se proda takoj in po višji ceni od pričakovane

Najhitreje so svojega doma z nakupom stanovanja

Če gledamo le finančni vidik, je kot na dlani, da je izdelava mansarde v hiši staršev, ne glede na to, kje je, daleč najcenejša možnost. Upoštevaje časovno dimenzijo, si bomo nov dom najhitreje ustvarili, če se odločimo za nakup stanovanja, če imamo seveda srečo, da ga zelo hitro najdemo. Najdlje pa bo seveda trajala gradnja nove hiše, vsaj dve leti. Tudi pri obnovi stare hiše lahko računamo na več mesecev, razen če ni njeno stanje toliko dobro, da se lahko vanjo vselimo takoj, prenovo pa potem izvajamo postopoma. Mansardo lahko izdelamo v dveh do štirih mesecih, če ne potrebujemo gradbenega dovoljenja. 

Bivanje pod isto streho 

Na koncu so tu še drugi, za marsikoga izjemno pomembni subjektivni vidiki. Prvi med njimi je lokacija. Tisti, ki se nikakor ne želijo seliti iz mesta, se bodo, čeprav na račun manjše kvadrature, verjetno odločili za nakup stanovanja ali izdelavo mansarde v hiši staršev, če je ta v mestu.  

vrtni ogenj | Avtor: Profimedia Profimedia
Čeprav je mansarda najcenejša možnost, pa ima marsikdo pomisleke bivanja pod isto streho s starši. Kljub ločenemu vhodu in samostojnemu gospodinjstvu nisi popolni gospodar na svojem, je pa to seveda zelo odvisno od odnosov znotraj družine. Za mlado družino pa ima bivanje v isti hiši s starši lahko tudi prednost; varstvo in pomoč pri otrocih.  

Pomisliti je treba tudi na lastništvo. Naložbo v izvedbo mansarde je treba ovrednotiti in upoštevati pri dedovanju. Sploh, če je dedičev več, je pametno ta razmerja rešiti z njimi in starši, preden se odločimo na naložbo. 

Med prednostmi mansarde, gradnje nove hiše ali nakupa stare je vsekakor treba izpostaviti vrt oziroma dvorišče, ki umanjka pri stanovanjih v bloku. Tega si v mansardi sicer delimo s starši in tudi v tem pogledu nimamo zasebnosti, hkrati pa iz dnevne sobe ne moremo stopiti neposredno na vrt. Zasebnost in neposredni dostop ven zagotavlja le hiša, nova ali stara. 

stara hiša Starejša hiša Pod streho Rezultat prenove je več škode kot koristi
Komentarjev 1
  • vzev 08:41 04.april 2021.

    Pa rajši se zakreditiram za celo življenje, kot pa da bi šel živeti v stanovanje v blok. Ni ga boljšega, kot pa da se lahko usedeš zunaj hiše in nimaš en meter od sebe soseda.