Pod streho > Gradimo & obnavljamo
6415 ogledov

Sodobna „hiža“ kot smo jih poznali nekoč

Zagorska hiža
1/12
arhiv Proarh
Stara, razpadajoča tradicionalna hiša je dobila novo podobo, ki temelji na tradiciji, naravnih materiali, spoštovanju arhitekturne dediščine. Vsekakor navdih za podobne starejše hiše, ki še čakajo prenovo.

Obstoječa tradicionalna Zagorska hiža, ki stoji v bližini Kumrovca, je bila konstrukcijsko in statično v zelo slabem stanju. Pri prenovi so v arhitekturnem biroju Proarh iz Zagreba sledili značilnostim lokalne arhitekturne dediščine in oblikovanja.

Zagorska hiža | Avtor: arhiv Proarh arhiv Proarh
Kar je ostalo od stare hiše, so ohranili, na mestu, kjer je bil nekoč pod nadstreškom prostor za orodje, pa dodali stekleni kub in tako povečali notranjo bivalno površino, ki zdaj meri 230 kvadratnih metrov. 

Zagorska hiža | Avtor: arhiv Proarh arhiv Proarh
Da bi lahko kar najbolj izkoristili orientacijo na jug in sončno toploto, je stekleni kubu zasnovan tako, da ga lahko stanovalci izvlečejo iz glavnega volumna hiše. Povezavo med notranjostjo in zunanjim okoljem pa omogočajo steklene stene, ki se odpirajo. 

Zagorska hiža | Avtor: arhiv Proarh arhiv Proarh
Posebnost hiže, ki so jo arhitekti ohranili, je zagotovo slamnata streha. Ta je seveda nova, skladno s sodobno oblikovno noto pa so slamo potegnili še čez pročelje na južni in severni strani. Fasadi drugih dveh strani sta obiti z novim lesom.  

Zagorska hiža | Avtor: arhiv Proarh arhiv Proarh
Les so uporabili tudi kot talno oblogo na novi terasi, pot do hiše pa je tlakovana z odrezanimi kosi debel. Zaradi uporabljenih naravnih materialov in lokalnih obrtnikov lahko rečemo, da so ustvarili organsko za bivanje zdravo hižo, ki ni le poklon dediščini.

Zagorska hiža | Avtor: arhiv Proarh arhiv Proarh
Hiša ima tri nadstropja: ohranjeno kamnito klet, pritličje in prvo nadstropje. V pritličju so okoli ognjišča razporejeni dnevna soba jedilnica in kuhinja, spalni prostori so v nadstropju. 

Ne spreglejte fotografij v galeriji zgoraj.

Naravna hiša Gradnja Pod streho Te hiše zadostijo vsem predpisom, pa še dihajo Hiša z dimnikom Arhitektura Pod streho Slovenske hiše, po katerih se zgledujejo tudi v tujini arhitektura OHS Predstavljamo Pod streho Ta hiša je najboljša pri nas, tako meni javnost
Komentarjev 1
  • Zikollino 07:35 08.november 2020.

    V Sloveniji ni nobene renovirane kuće?

Sorodne novice